Novosti

Kultura

Otvorena izložba ‘Kad spomenici ožive’

Izložba je ostvarena kao dio projekta ‘Refreshing Memory’ koji se bavi antifašističkim spomenicima te umjetničkim i znanstvenim praksama očuvanja njihovog digniteta, s ciljem da se problematiziraju revizionizam i normalizaciju fašizma

Velik broj posjetilaca skupio se 16. septembra u zagrebačkoj Galeriji Nova na otvorenju izložbe ‘Kad spomenici ožive’ kustosice Davorke Perić, u organizaciji SNV-a i VSNM-a Grada Zagreba. Kao dio projekta ‘Refreshing Memory’, koji se bavi antifašističkim spomenicima, umjetničkim i znanstvenim praksama očuvanja njihovog digniteta, izložba problematizira aktualnu situaciju u hrvatskom društvu danas, revizionizam i normalizaciju fašizma.

Izložbu je otvorio predsjednik SNV-a Boris Milošević, ističući da je ideja za projekt nastala prije godinu i pol dana za vrijeme izleta na planinu Šamaricu, također u cilju oživljavanja sjećanja na antifašističku borbu.

Zahvalivši Gradu Zagrebu na ukazanoj pomoći u realizaciji izložbe, najavio je i otvorenje njenog drugog dijela 30. septembra u prostorima SKD-a ‘Prosvjeta’ u Preradovićevoj 21, koji su vraćeni prije nekoliko godina.

- Taj prostor, koji se sada uređuje, ima boemski štih koji se slaže s patinom ove izložbe - rekao je Milošević.

Zahvaljujući svima koji su učestvovali u projektu, kao i Saši Miloševiću i Nataši Puškar iz VSNM-a Grada Zagreba koji su prepoznali tu ideju, Davorka Perić je naglasila da radovi govore sami o sebi.

- Bez obzira tko je organizator, treba reći da ova izložba nije manjinska, nego antifašistička - rekla je pred velikim brojem okupljenih gostiju. Ukazala je na simboliku pojedinih radova, koji su osim u samoj Galeriji izloženi i u susjednom dućanu ‘Showroom’.

Ukazala je na simboliku pojedinih radova konceptualnih umjetnika u kojima se isprepliću različiti pristupi temi spomenika, lični poetski i meditativni pristup, upisivanje kolektivne memorije u medijski i fizički javni prostor, uz radikalno kritički pristup.

Jedan od njih je i rad koji se sastoji od slike uvale Slana u kojoj se ljudi veselo kupaju uz novčanicu od 1.000 kuna iz 1941. godine koja ukazuje na činjenicu da je tamo postojao logor smrti. Uz njega je i slika gomile odbačenih glasačkih kutija iz vremena Socijalističke Republike Hrvatske. Među radovima centralno mjesto na podu zauzimaju položeni ostaci spomenika Stjepanu Filipoviću, revolucionaru iz Opuzena kojeg je njegov borbeni put doveo u Srbiju gdje je uhvaćen kao organizator ustanka i obješen 1942. u Valjevu. Ruke podignute u znak otpora, ali i vatreni govor koji je tom prilikom održao, ostali su simboli narodnog otpora i nepokolebljivosti koji su rezultirali pobjedom u NOB-u. Za razliku od spomenika u Valjevu koji je ‘samo‘ išaran grafitima, spomenik u Opuzenu, rad kipara Mire Vuce, je miniran. Ostaci su prikupljeni i odneseni u ljevaonicu Ujević u nadi da će i taj kip biti restauriran. To se nije desilo, ali je ovom izložbom Vuci ispunjena želja da se izlože ostaci.

Uništeni spomenik Stjepanu Filipoviću jedan je od 3.000 uništenih obilježja antifašističke borbe koji su početkom 90-ih srušeni po Hrvatskoj, daleko najviše na ex-Yu prostorima, od kojih je velik broj spadao u vrh svjetske skulpture. Zbog toga je namjena ove i drugih srodnih izložbi, tekstova, knjiga i filmova da podsjete mlađe, ali i starije generacije koje je početkom 1990-ih naprasno pogodila amnezija, kako na antifašizam, tako i na vrhunsku estetiku uništenih spomenika.

Zbog toga i ne čudi optimističko očekivanje Ane Kovačić, iz udruženja WHW, koje je domaćin ove izložbe.

- Sudeći po reakcijama prije otvorenja, čini mi se da će ova izložba ostaviti traga i da će biti posjećena. Radi se o velikom broju odličnih radova, koji će dijelom biti izloženi i u prostorima ‘Prosvjete’ - rekla je Ana Kovačić za Novosti.

Među okupljenima su bili su i Ljiljana Klašnja u ime gradskih vlasti, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predstavnici manjina, kao i brojne javne ličnosti.

Podsjetimo, na izložbi su izloženi radovi Željka Badurine, Paska Burđeleza, Tanje Dabo, Igora Grubića, Sanje Iveković, Božene Končić Badurina, Siniše Labrovića, Luize Margan, Marka Markovića, Dalibora Martinisa, Zorana Pavelića, Darija PetkovićA, Tomislava Pletenca, Sanje Potkonjak, Mladena Stilinovića, Slavena Tolja i Mire Vuce.

Drugi dio izložbe otvara se 30. septembra u ‘Prosvjeti’ kad će biti objavljen i katalog izložbe. Dan kasnije bit će organizirano stručno vodstvo. Izložba u Galeriji Nova otvorena je do 16. oktobra, a u SKD-u ‘Prosvjeta’ do 30. oktobra ove godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više