>

novosti logo

Piše Novosti

Izložba fotografija i film o predsjednici u ponedjeljak u HND-u

Otvorenje izložbe fotografija Nikole Šolića pod nazivom ‘Fake news portraits’ te zagrebačka premijera dokumentarnog filma Daniela Pavlića ‘Poštovana predsjednice’ bit će u ponedjeljak, 4. studenog, s početkom u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2).

Izložba Nikole Šolića bavi se fenomenom fake newsa. ‘Riječ je o besmislici ravnoj istinitoj laži ili lažnoj istini. Vijest, naime, sadrži istinit događaj, činjenice. Vijest koja nije utemeljena na istinitom događaju i činjenicama nije vijest, već laž, krivotvorina, prevara, podvala. Situacija je mnogo gora kad neko društvo s lakoćom prihvati i druge krivotvorine…’, stoji u najavi izložbe.

Nakon otvaranja izložbe slijedi projekcija filma ‘Poštovana predsjednice/Dear Mrs. President!’, poetskog dokumentarca s ruba Europske unije, iz Hrvatske Kostajnice. U njemu autor Daniel Pavlić pripovijedajući potresnu priču o zaboravljenoj, osiromašenoj i od ljudi i sadržaja ispražnjenoj Hrvatskoj Kostajnici suočava Kolindu Grabar-Kitarović s apsurdom ispraznih obećanja o blagostanju. Film je dosad prikazan publici u Opatiji, Daruvaru, Sisku i Tuzli, gdje je proglašen najboljim dokumentarcem 8. Tuzla film festivala.

1/1