>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Jasna Petrović: Iz zemlje ili pod nju

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske: Hrvatska ne samo da ne cijeni starije građane, već ni mlade ljude. Vladajući su izgleda sebi stvorili cilj po kojem je najbolje da mladi odu iz zemlje, a stari pod zemlju

Prosvjed umirovljenika ‘Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti’ održan je u utorak u šest gradova…

Desetak tisuća umirovljenika diglo se u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Puli i Zadru. Nakon prosvjeda odmarširali smo do Markovog trga i predali svoje zahtjeve Vladi, gdje su nam rekli da ćemo uskoro biti pozvani na razgovor s premijerom. Želimo razgovarati s legalno izabranom vlašću, a ne sa sitnim dužnosnicima iz ministarstva, kao u protekle dvije godine u toku kojih je dijalog zaustavljen.

Koji su glavni zahtjevi?

Svi zahtjevi usmjereni su na hitno zaustavljanje borbe protiv siromaštva starijih, jer u Hrvatskoj više od 50 posto umirovljenika ima mirovine niže od linije siromaštva, ispod 2.085 kuna. Takva situacija drugdje bi bila dovoljna za paniku, ali naša Vlada živi u paralelnom svijetu i ne prepoznaje kako žive građani. Tražimo povećanje mirovina za 19 posto svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. godine; povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14 posto; uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće; uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu; promjenu modela obiteljske mirovine da svatko zadrži svoju radničku mirovinu; novi model usklađivanja mirovina i pravo umirovljenicima na različite oblike rada bez obustave mirovina.

Sto tisuća umirovljenika ima mirovinu nižu od 500 kuna?

Hrvatska ne samo da ne cijeni starije građane, već ni mlade ljude. Vladajući su izgleda sebi stvorili cilj po kojem je najbolje da mladi odu iz zemlje, a stari pod zemlju. Porastao je broj smrti starijih osoba zbog siromaštva, nemogućnosti liječenja i ovrha, a velik je broj samoubojstava. Vladu bi takvi podaci trebali zabrinuti, no prve reakcije su im bile da su zahtjevi nerealni. Potrebno je promijeniti prioritete, poput nabavke ratnih bombardera. Organizirali smo prosvjed radi očuvanja prava na dostojanstvo starijih i ostajemo pri zahtjevima. Vjerujem da ćemo na kraju postići i pokretanje redovitog rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike, uvođenje povjerenstva za umirovljenike na svim razinama lokalne samouprave i posebnog pravobranitelja za starije osobe te reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni.

1/1