>

novosti logo

Piše Novosti

Javni poziv SKD-a ‘Prosvjeta’

Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ će na Svetosavskoj akademiji u ponedjeljak, 27. januara 2020. godine, dodijeliti godišnje nagrade i priznanja.

‘Sava Mrkalj’, godišnja je nagrada za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj. Za nagradu ravnopravno konkurišu autori svih vidova kulturnog stvaralaštva i istaknuti organizatori kulturnog života našeg naroda. Nagrađuje se djelo (knjiga, film, predstava, manifestacija) iz 2019. godine, ali i cjeloviti doprinos kulturnom stvaralaštvu. Nagrada se sastoji od umjetničkog reljefa s likom Save Mrkalja, kako ga je zamislio i stvorio Vojin Bakić, i novčanog iznosa o kojem odlučuje Glavni odbor. ‘Desanka Đorđević’, godišnja je nagrada pojedincu za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva SKD ‘Prosvjeta’.

Zlatna značka, godišnje je priznanje koje se dodjeljuje u posebnim prilikama istaknutim članovima Društva ili zaslužnim pojedincima izvan redova srpske zajednice koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva. Povelja SKD-a ‘Prosvjeta’, godišnje je priznanje koje se dodjeljuje institucijama za doprinos radu i razvoju programa SKD ‘Prosvjeta’.

Ovim putem pozivaju se svi pododbori, pojedinci i institucije da Glavnom odboru SKD-a ‘Prosvjeta’ upute svoje prijedloge za dodjelu godišnjih nagrada i priznanja za 2019. godinu. Da bi prijedlog bio razmatran mora sadržavati iscrpno obrazloženje u kojim je, pored ostalog, predlagač dužan ukazati na dosadašnje javne ocjene rada predloženog autora u srpskoj i/ili hrvatskoj kulturi. Prijedlozi se primaju do 20. decembra i mogu se dostaviti poštom ili predati u upravi Društva u Berislavićevoj 10 u Zagrebu.

1/1