Novosti

Manjinski zastupnik

Jeckov: Deložacija Jovanovića ne služi nikome na čast

U Zagrebu je na ulicu izbačena dvočlana obitelj usprkos rastu broja zaraženih, hladnoći i odluci da se deložacije ne provode u razdoblju od 1. novembra do 1. aprila iduće godine, upozorila je zastupnica Dragana Jeckov

Large jeckov foto

Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Komentirajući Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov kazala je da je njegov cilj pojednostavljenje i modernizacija ovršnog postupka, ali i upozorila na slučaj od ponedjeljka o deložaciji Jasminke Jovanović i njene kćeri.

Da podsjetimo, u ponedjeljak, 23. novembra, iako je najavljeno da se deložacije ne bi trebale provoditi u razdoblju od 1. novembra do 1. aprila iduće godine, obitelj Jovanović je deložirana.

- Izgleda da se jedan izniman slučaj dogodio u ponedjeljak. Naime, bila je jedna deložacija koja je trajala od 11 do 18 sati u centru Zagreba. U pitanju je majka, koja ima 60 godina i kći s 20 godina. One su izbačene iz stana usprkos velikoj brojci zaraženih i usprkos hladnoći. Sa svojim kesama su se našle ispred ulaza jer su im oduzeti i ključevi. Ovakvi slučajevi, koliko god se mi trudili da ovaj zakon o ovrhama bude dobar, kao što sam rekla, ne služe nikome na čast. Tražimo da se sve učini da se ovaj zakonski prijedlog unaprijedi da do ovoga ne dolazi - kazala je Dragana Jeckov i objasnila kako se spomenuta obitelj našla u ovoj situaciji.

Majka i kći nisu plaćale pričuvu zbog čega je cijeli postupak proveden, pa je njihov stan u centru Zagreba prodan zbog duga od 10 tisuća kuna. Jeckov smatra da su to česti slučajevi koje ovaj ovršni prijedlog treba eliminirati. Kazala je da su u pitanju stranke koje su se obratile Srpskom narodnom vijeću za besplatnu pravnu pomoć.

Osim toga, istaknula je da je predstavnicima nacionalnih manjina važno da su izuzeta sredstva na računu predstavnika nacionalnih manjina koja se koriste za ostvarivanje manjinskih prava sukladno odredbama Ustavnog zakona kojim se uređuju prava nacionalnih manjina, ako su isplaćena na poseban račun za tu namjenu.

- Takvo rješenje pohvaljujemo, jer su postojale situacije koje su bile neobične i zbog kojih smo imali problem da uopće imamo predstavnika nacionalnih manjina u pojedinim sredinama - ocijenila je Jeckov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više