Novosti

Kronika

Nepravda za Jovanovićeve

Rezultat sudske zavrzlame u kojoj baš ništa nije bilo na strani Jasminke i Lorene Jovanović je da su zbog 10.000 kuna duga ostale bez stana, a ostaje im tek trećina novca za koji je prodan. To nije dovoljno da budu stambeno zbrinute

Odlukom Županijskog suda u Karlovcu, Stalne službe u Gospiću, pravosuđe je krajem travnja ove godine okončalo sudski postupak protiv dvočlane obitelji Jovanović, potvrdilo dosadašnje presude protiv njih i zapečatilo im ionako tešku sudbinu.

Međutim, ono što je za državu bio kraj, za samohranu majku Jasminku (62) i njenu kćer Lorenu (21) tek je početak novih nevolja. Kao što smo već pisali, njih dvije su ove zime zbog duga za pričuvu od 10.000 kuna izgubile stan u širem centru Zagreba površine 44 četvorna metra. Nakon tužbe stanara zbog neplaćanja duga, stan je na dražbi prodan za 520.000 kuna. Prvostupanjskom presudom zagrebačkog Općinskog suda, koju je Županijski potvrdio, od te sume ovrhovoditelj će za različite troškove, naknadu i dug dobiti 39.542,72 kune, Republika Hrvatska kao založni vjerovnik 34.711,24 kune, Centar za socijalnu skrb Zagreb 267.207,64 kune, dok će Jasminki i Loreni preostati tek nešto više od trećine iznosa – točnije 178.537,40 kuna.

Jasminka i Lorena izbačene su iz stana na temelju čak tri zakonske odredbe koje su u međuvremenu promijenjene. Danas više ne bi mogle biti deložirane niti bi im stan bio prodan

Posebno je zanimljiv slučaj Centra za socijalnu skrb, čija je dugogodišnja korisnica Jasminka Jovanović. Centar je, naime, upisao zabilježbu na njen stan kako bi osigurao novčanu naknadu koju je obitelj primala. Po Zakonu o socijalnoj skrbi koji je vrijedio kad je Jasminka ostvarila pravo na pomoć za uzdržavanje, Centar je imao na to pravo. S obzirom da je sudskom presudom ostala bez stana, Centar je zatražio povrat isplaćenih naknada, tako da je na kraju ispalo da je Centar za socijalnu skrb sve ove godine zapravo kreditirao obitelj Jovanović. Jasminka je u tri navrata zatražila otpis dugovanja s obzirom na imovinsko stanje i socijalni položaj, ali još od studenoga prošle godine Centar nije donio nikakvo rješenje. Da apsurd bude veći, njih dvije su i dalje korisnice naknade Centra koji im tako s jedne strane uzima novac, a s druge strane isplaćuje pomoć.

Nakon izmjena Zakona, Centar se više ne upisuje na nekretninu, ako je ona jedina u vlasništvu korisnika i služi za stanovanje. Ta je izmjena, međutim, za Jovanovićeve stigla prekasno. Prekasno je stigla i druga zakonska promjena kojom zbog dugova nižih od 20.000 kuna ne može biti prodana jedina nekretnina, kao što je bio ovdje slučaj. Rezultat ove pomalo komplicirane sudske zavrzlame u kojoj baš ništa nije bilo na strani Jasminke i Lorene je da su zbog 10.000 kuna duga ostale bez stana dok im ostaje tek trećina novca za koji je prodan. To nije dovoljno da budu stambeno zbrinute, tako da su zapravo – beskućnice.

Kao što smo već pisali, deložacija obitelji Jovanović obavljena je krajem studenoga prošle godine i to usprkos zahtjevu obiteljske liječnice da bude odgođena, s obzirom da je Lorena imala temperaturu, pa se sumnjalo na moguću zarazu koronavirusom koja je tada bila na jednom od svojih vrhunaca.

Jedna od opcija bila je smještanje majke i kćeri u Tomislavov dom na Sljemenu, koji služi za izolaciju potencijalno zaraženih, ali ni od toga nije bilo ništa. Ovrhovoditelj zahtjev za samoizolaciju nije uvažio, osobne stvari su im kamionom odvezene u skladište, a one s desetak najlonskih vrećica izbačene iz stana u hladnu novembarsku noć.

Da nije bilo aktivista Srpskog narodnog vijeća na ulici bi i ostale, budući da je prihvatilište za beskućnike bilo puno. SNV i Antifašistička liga pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći kako im bio iznajmljen stan što je i učinjeno, ali i ta su sredstva limitirana. Valjda će biti dovoljna dok preostali iznos konačno ne sjedne na račun Jasminke Jovanović, mada je taj novac nedovoljan da bi stambeno pitanje bilo riješeno.

Pravda je, kako vidimo, hladna i bešćutna kad su u pitanju tzv. obični ljudi pa i zbog bagatelnog iznosa mogu ostati bez stana. Kad se radi o moćnim facama, onda se uvijek pronađe neko rješenje. Ako ništa drugo, pusti ih se da pobjegnu u Bosnu i Hercegovinu. Sudovi nisu uvažili baš nijednu žalbu obitelji Jovanović, s obrazloženjem da nije bio naveden dovoljno dobar razlog da se deložacija odgodi ili da Centar za socijalnu skrb otpiše dugove.

Pravna služba SNV-a zatražila je i test razmjernosti usporedbe visine duga i gubitka doma, upozoravala je na povredu osnovnih ljudskih prava, uložena je i tužba s molbom Ustavnom sudu za privremenu odgodu ovrhe. No sve je bilo uzalud. Dapače, pravosudni sistem dodatno je majci i kćeri Jovanović zacementirao ionako loš status. Tako su - uz to što već 20 godina primaju socijalnu pomoć - zahvaljujući bešćutnosti sustava nezaposlena majka i kćer maturantica postale i beskućnice s 1,2 tisuće kuna zajamčene minimalne naknade.

Ni ovo nije sve. Obitelj Jovanović deložirana je 23. studenog 2020. godine, samo pet dana prije nego što je na snagu stupio promijenjeni Ovršni zakon kojim se zbog epidemije koronavirusa i pojačane zaštite dostojanstva ovršenika zabranjuju deložacije ovršenika u zimskom razdoblju od 1. studenoga do 4. travnja.

Uz to je i iznos tražbine kad je u pitanju ovrha na nekretnini povećan s iznosa od 20.000 na 40.000 kuna. I na to su Jasminka i Lorena zakasnile, baš kao još deset obitelji. Prema evidenciji Općinskog suda u Zagrebu, u studenom je bilo zakazano 26 iseljenja, a provedeno njih 11. Jedna od njih, nažalost, bila je i ova obitelji Jovanović koja je, kad već ne ide u Hrvatskoj, pravdu potražila pred Europskim sudom za ljudska prava.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više