Novosti

Stogodnjak

Deložacija deložiranih

9. 12. – 16. 12. 1922: Deložirana porodica našla je podrumski stan u Petrinjskoj, ali tada se javilo 25 zagrebačkih beskućnika i zatražilo deložaciju porodice S. i iz toga stana, uz obrazloženje da imaju tri stana – u Petrinjskoj, Kačićevoj i na Savskoj cesti! Na kraju su završili pod mostom na Savi

Large stogdnjak

Stari željeznički most na Savi (foto Wikipedia)

Kao svojevrsni pokušaj odvraćanja od sve većeg iseljavanja iz cijele države, zagrebački Jutarnji list objavljuje pismo nekog iseljenika pod naslovom "Ne selite u Ameriku", upućeno bratu u stari kraj. "Dragi brate, konačno sam ipak dobio mjesto u tvornici u Čikagu, ali ne kao činovnik, već kao radnik. Mogao sam dobiti i činovničko mjesto u jednoj čikaškoj banci, ali nisam ga uzeo. Banke plaćaju slabo tako da od zarade ne bih mogao ni živjeti, a kamo li išta uštedjeti… Sada zarađujem dnevno 5 dolara i radim 9 sati dnevno... Sretan sam da uopće imam posao, jer u Čikagu imade sada oko jedan milijun nezaposlenih ljudi, a iz naše tvornice već ih je polovica otpušteno. Moja je sreća što je moj pretpostavljeni (bos) Nijemac, pa se mogu s njim dobro sporazumjeti. On me je kod direktora prikazao kao marljivog čovjeka i tako sam zadržao mjesto... Kolika je ovdje skupoća možda najbolje pokazuju ove cijene: jedno odijelo košta 100 dolara, jedna košulja između 7 i 12 dolara, cipele između 10 i 20 dolara, koliko i jedan šešir. Molim te, dragi brate, reci svima i daj u novine neka ovamo niko ne putuje. Besposlica i nevolja su ovdje velike, a imade vjerojatnosti da će biti jošte veće. Zato, ljudi, ne putujte u Ameriku…" Pismo je popraćeno redakcijskim komentarom: "Naš je radnik u Americi osuđen na najteže i najnezahvalnije poslove…primivši navike američkog života postaje nesposobnim da se trajno vrati u domovinu i da se tu opet lati pluga i motike. Zato, obzirom na stanje našeg proletarijata u Americi svim sredstvima treba spriječiti emigraciju i srljanje u propast, a svim povratnicima omogućiti zaposlenje i privređivanje u tvornicama u zemlji…"

 

Kao svojevrsni kontrapunkt pismu iz Amerike novine objavljuju pismo iz Zagreba. Naslovljeno kao "Deložacija deložiranih" govori kako se zapravo čovjek može osjećati kad se nađe u žrvnju pravno neuređene države: "Porodica S. u Zagrebu je imala stan na Savskoj cesti, a jedan član te porodice imao je sobu u Kačićevoj ulici. Porodica je bila tužena gradskom stanarinskom uredu da ima dva stana – na Savskoj cesti i u Kačićevoj ulici. Isto tako tužen je i onaj član iz Kačićeve – da ima stan u Kačićevoj i na Savskoj cesti. Stanarinski ured po hitnom je postupku deložirao porodicu iz Savske ceste s obrazloženjem da ima stan – u Kačićevoj, a onoga iz Kačićeve – da ima stan na Savskoj! Deložirana porodica našla je neki podrumski stan u Petrinjskoj, ali tada se javilo 25 zagrebačkih beskućnika i zatražilo deložaciju porodice S. i iz toga stana, uz obrazloženje da imaju tri stana – u Petrinjskoj, Kačićevoj i na Savskoj cesti! Stanarinski ured beskućnicima je dao za pravo i porodicu S. izbacio i iz stana u Petrinjskoj…". Porodica S. na kraju je, kako se doznaje, završila pod mostom na Savi, ali zloguki proroci već najavljuju da će i odatle najvjerojatnije biti – deložirani!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više