Novosti

Kronika

Рoђeндaн у Чикaгу

Удружeњe крajишких Србa ‘Прeлo’ нa сjeвeру Сjeдињeних држaвa oбиљeжилo jубилej: Вишe oд 600 исeљeникa пoриjeклoм сa Бaниje, Koрдунa, Дaлмaциje, Ликe, Слaвoниje, Бoсaнскe Kрajинe и Хeрцeгoвинe oкупилo сe у сaли мaнaстирa Нoвa Грaчaницa пoрeд Чикaгa нa трaдициoнaлнoj културнo-зaбaвнoj мaнифeстaциjи

P2pgukupxqo8x1jp9n220z4jux5

Veselje u SAD-u (foto S. Dančuo)

Udruženje krajiških Srba ‘Prelo’ iz Čikaga obilježilo je krajem aprila 15 godina postojanja i rada. Tim povodom, kako nam iz Čikaga javlja član Prela Svetozar Dančuo, nekadašnji novinar u karlovačkom dopisništvu ‘Večernjeg lista’, održana je i tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Krajiško prelo. U sali manastira Nova Gračanica pored Čikaga, okupilo se više od 600 iseljenika porijeklom sa Banije, Korduna, Dalmacije, Like, Slavonije, Bosanske Krajine i Hercegovine. U programu su učestvovali folklorni ansambli ‘Svilen konac’, ‘Oplenac’ i ‘Božur’ koji djeluju pri pravoslavnim hramovima u Čikagu, a na programu su bili srpski običaji, pjesme i plesovi iz Zapadne Slavonije.

- Tradicija je da na ‘Krajiškom prelu’ pokažemo običaje sa prostora sa kojih potičemo - kaže predsjednik udruženja ‘Prelo’ Petar Kutlić, porijeklom iz Kostajnice. Udruženje je prije 15 godina osnovala grupa Krajišnika, protjeranih ratom, koji su utočište našli u Čikagu. Njima su pomogli iseljenici starije generacije i njihovi potomci. Najvećem skupu Krajišnika u Americi prisustvovao je i vice-konzul Republike Srbije u Čikagu Milinko Špica.

- Pored ovog prela tokom godine održavamo još nekoliko manifestacija. U jesen je to ‘kestenijada’ i krajem godine ‘lovačka zabava’. Zajedno sa našom crkvom u avgustu održavamo parastos žrtvama ratova, imamo i jedan muzejski postav, a organiziramo i posjete sličnim našim udruženjima u Kanadi i drugim dijelovima Amerike. Značajan dio naših sredstava izdvajamo i za humanitarne svrhe - ističe predsjednik Kutlić.

Pomoć je uglavnom usmjerena u krajeve od kuda članovi udruženja potiču, ali i za Srbe u Srbiji, BiH, Hrvatskoj kao i onima koji su tek stigli u Ameriku. Putem organizacije ‘Srbi za Srbe’ pomoć je dobilo i više povratničkih familija u Hrvatskoj. Pomagalo se u liječenju djece i odraslih, kao i invalidima stradalim u ratu. Pomagalo se u Srbiji i Republici Srpskoj nakon velikih poplava 2014. godine. I mnoge crkve su obnovljene zahvaljujući pomoći ovog udruženja, kao što su crkva Svete Petke u Sjeničaku, Svinica na Baniji, crkva u Plaškom, manastir Komogovina. Pomoć je pružena i za snimanje dokumentarnog filma ‘Kordun - zemlja bez ljudi’, za štampanje monografije ‘Krajina’ na engleskom jeziku, te za uređenje društvenih prostorija u Kosovu kod Knina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više