Novosti

Kronika

Пeтнaeст гoдинa ‘Прeлa’

Удружeњe Kрajишких Србa у СAД-у oбиљeжилo jубилej: Вишe oд 150 oргaнизaциja и пojeдинaцa примилo je зaхвaлницe зa дoпринoс у рaзвojу Удружeњa и пoмoћ у oчувaњу трaдициje

Hrgbzllseott2ephie2fd8qboyf

Kolo u Čikagu

Krajišnici porijeklom sa Korduna, Banije, Slavonije, Dalmacije, Like i Bosanske Krajine, koji danas žive u Čikagu i okolini, obilježili su značajan jubilej – 15 godina postojanja Udruženja krajiških Srba ‘Prelo’. Na svečanosti, koja je početkom septembra održana u sali srpskog Sabornog hrama u Čikagu, više od 150 organizacija i pojedinaca primilo je zahvalnice za doprinos u razvoju Udruženja i pomoć u očuvanju tradicije i kulturnog naslijeđa srpskog naroda u Americi. Priznanja su im uručili sadašnji i bivši predsjednik ‘Prela’ Duško Čučković i Petar Kutlić, kao i potpredsjednik Ljubinko Špegar.

- U deceniju i po našeg postojanja održali smo niz manifestacija, od zabavnih, sportskih, humanitarnih i zavičajnih druženja, pa do komemoracija stradalima u nedavnim ratovima. Kroz naš rad želimo da očuvamo krajišku kulturu i običaje, kao i karakteristično međusobno pomaganje. Naše udruženje je uputilo više od 100 donacija kako u zavičaj, te u Srbiju i Republiku Srpsku, tako smo pomagali i udruženja i pojedince ovdje u Americi. Učestvovali smo u obnovi hramova i manastira u Hrvatskoj, pomagali smo povratničke višečlane porodice, invalide rata i civilne invalide, talentovanu djecu, kulturna i prosvjetna društva, kao i izdavačku djelatnost vezanu za Krajinu, folklorne grupe i druge. Sve to ostvarili smo zahvaljujući podršci brojnih pojedinaca i organizacija. Zahvaljujući svima njima naše Udruženje je omasovljeno i organizaciono ojačalo - rekao je predsjednik ‘Prela’ Dušan Čučković, koji je istakao dobru saradnju sa Srpskim društvom ‘Kordun’ iz Toronta i organizacijom ‘Srbi za Srbe’.

I ovom prilikom organizirano je prikupljanje pomoći za rad Ansambla narodnih igara Pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’ u Vojniću na Kordunu, a prikupljani su i potpisi da Srednja škola u kanadskom gradu Hamiltonu dobije ime po Nikoli Tesli. Zahvalnica je dodijeljena i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu, koju je primio vicekonzul Milinko Špica. U ime dobitnika zahvalio se otac Savo Bosanac, starešina hrama Svetog Jovana Krstitelja u čikaškom naselju Belvud.

- Pričajte svojoj deci kakvi su nam koreni i odakle su došli ovamo. Čuvajte korene, čuvajte svoje ‘Prelo’. Budite najbolji ambasadori našeg naroda u ovoj zemlji, pred vašim komšijama, pred prijateljima Amerikancima. Njihovo poštujte, a sa svojim se ponosite - poručio je otac Bosanac.

Kako javlja član Svetozar Dančuo, Udruženje ‘Prelo’, sa više od 200 aktivnih članova, najveća je organizacija Krajišnika u Americi. Za njihove manifestacije uvijek se traži karta više. Tako će biti i 14. oktobra 2017. godine na ‘Čikaškoj kestenijadi’ koja se po sedmi put održava na crkvenom imanju Homer Glen nedaleko od Čikaga.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više