Novosti

Kronika

Održana skupština ‘Ličkog prela’: S antifašizmom u nove pobjede

Njegovanje i jačanje narodne tradicije, ostvarivanje ljudskih prava, kao i razvoj civilnog društva u duhu antifašizma osnovni su pravci djelovanja ‘Ličkog prela’ iz Zagreba, rečeno je na nedavno održanoj skupštini ove udruge

3zlsz0bbd2hdt040irfhgex35uq

Njegovanje i jačanje narodne tradicije, historije i kulture Like, Banije, Korduna i srodnih regija, ostvarivanje ljudskih prava, kao i razvoj civilnog društva u duhu antifašizma osnovni su pravci djelovanja ‘Ličkog prela’ iz Zagreba, rečeno je na nedavno održanoj skupštini ove udruge.

- U pogledu antifašizma, nužno je njegovati uspomene i sjećanja na Šestu diviziju koja je pod vodstvom Đoke Jovanića prešla dug i težak ratni put do konačnog oslobođenja Jugoslavije - rekao je Milan Bogdanović, navodeći i druge slavne Ličane, Marka Oreškovića, Radu Končara i najslavnijeg sina Like - Nikolu Teslu.

Na skupštini je rečeno da se tokom prošle godine uspješno radilo na omasovljenju članstva i njihovom informiranju o aktivnostima koje su provođene samostalno ili u suradnji s antifašističkim udrugama i predstavnicima Srba. Prvenstveno je riječ o komemoracijama, odnosno obilježavanju godišnjica u Jasenovcu, Srbu i Jadovnom.

Naglašena je i uloga Ličkog prela u organizaciji seoske krsne slave i godišnjice ustanka u Vrepcu i drugim selima oko Gospića, uz nastojanje da se povratnička sela dovede voda ili da se tamošnji seoski putevi obnove i asfaltiraju.

- Osnova našeg rada jeste i ostvarivanje kontakata i suradnje s domicilnim stanovništvom koje sada živi u povratničkim krajevima - rekao je Bogdanović, izrazivši očekivanja da će se ove godine nastaviti uzlazni trend aktivnosti udruge.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više