Novosti

Kultura

Koрдунaши прeли у Инђиjи

Првo кoрдунaшкo прeлo oдржaнo je у сриjeмскoм мjeсту у Вojвoдини гдje живи вeлики брoj кoлoнизирaних нaкoн Другoг свjeтскoг рaтa, кao и избjeглицe из Хрвaтскe кoje су дoм прoнaшлe у Србиjи нaкoн Oлуje

Large informator  korduna%c5%a1i

Nastup u inđijskom Domu kulture

U Inđiji, srijemskom mjestu u Vojvodini, održano je Prvo kordunaško prelo. Organizator je bilo tamošnje Udruženje Srba sa Korduna "Đorđe Vojnović". Pokrovitelj manifestacije je bio Grad Inđija.

U spomenutom Udruženju okupljene su brojne izbjeglice sa područja Korduna i okolnih dijelova Hrvatske koje su dom pronašle u Srbiji nakon Oluje. Na tom području je i veliki broj koloniziranih u Vojvodinu i Srijem nakon Drugog svjetskog rata, baš s područja Korduna, Like, Banije i Sjeverne Dalmacije.

Na Prvom kordunaškom prelu nastupilo je desetak kulturno-umjetničkih društava iz Beograda, Sombora, Novog Sada, Kljajićeva, Banja Luke, Subotice i samog Korduna, koji je predstavljao pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Vrginmosta pod vodstvom predsjednice Senke Crevar.

Na put u Srbiju je išao pun autobus uključujući juniorski i seniorski folklorno-pjevački ansambl pododbora. Oni su, kako nam je rekao predsjednik karlovačkog pododbora Milan Lapčić, izvodili pjesme i plesove Korduna i Srbije u ukupnom trajanju od 20 minuta.

Nastupi su održani u inđijskom Domu kulture koji je bio ispunjen do zadnjeg mjesta, a zajedničkom druženju prisustvovalo je više od 250 gostiju. Lapčić kaže da je nastup bio odlično prihvaćen. Kordunaši su se sreli s izbjeglima za vrijeme Oluje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više