Novosti

Kronika

Milan Lapčić: Svi pod jednim krovom

Napokon smo svi na istom mjestu: Prosvjeta, VSNM, SDSS i besplatna pravna pomoć, kaže predsjednik karlovačkog pododbora SKD-a Prosvjeta

Large mini

Ponovno ste izabrani za predsjednika karlovačkog pododbora SKD-a Prosvjeta: kako ocjenjujete ovu po svemu čudnu godinu i kako su se brojna ograničenja vezana uz pandemiju koronavirusa odrazila na rad i planirane aktivnosti pododbora?

Kao i mnoge druge organizacije, i mi smo imali problema s cijelom ovom nemilom situacijom, ali smo ipak uspjeli učiniti dosta toga te ostvariti glavne zadatke koje smo sebi zadali. Tako smo organizirali i sudjelovali na nekim likovnim kolonijama i skupovima, održano je par tribina te sastanaka s članovima i vodstvom drugih Prosvjetinih pododbora. Dakle, aktivnosti nisu zaustavljene u većoj mjeri, ali su se odvijale u drugačijim okolnostima i u drugačijem obimu.

Pored toga, preselili ste se u novi prostor, koji sada na jednom mjestu okuplja druge organizacije i tijela naše zajednice?

Nakon toliko godina, napokon smo svi na istom mjestu – u Šebetićevoj ulici, samom centru Karlovca. Novi prostor, iznad Saveza sindikata Hrvatske, kupio je SNV i sada su ondje, pored naših, radne prostorije VSNM-a grada i županije, SDSS-a te službe za besplatnu pravnu pomoć. Unatoč tome što smo u gradskom središtu, nema problema s parkiranjem, pa svi do nas mogu s lakoćom doći pješice, biciklom, automobilom. Prostorije su uglavnom dobro opremljene, s riješenim grijanjem i klimatizacijom, no još nije uređena dvorana za veće sastanke i skupove, pa u tim prigodama unajmljujemo prikladan prostor u Gradskom kazalištu ili zgradi Županije. Ipak, kako u sadašnjoj zgradi postoji stotinjak neiskorištenih kvadrata potkrovlja, možda bi se taj prostor mogao obnoviti i preurediti u dvoranu kapaciteta za sedamdesetak osoba, što bi u potpunosti zadovoljilo naše potrebe.

Kakve dojmove nosite s nedavnih likovnih kolonija u Sisku, Karlovcu i Srpskim Moravicama? Nedavno ste obilježili i godišnjicu smrti prvog predsjednika karlovačkog pododbora, profesora Vladimira Funduka?

Naš pododbor gaji iznimno uske odnose s onima iz Siska i Srpskih Moravica te odlično surađujemo s njihovim predsjednicima Milanom Stojakovićem i Novicom Vučinićem. Tako je na jednodnevnoj sisačkoj koloniji održanoj 19. septembra, bilo 15 slikara: osmero iz Zagreba, četvero iz Karlovca, dvoje iz Siska i slikarica iz Popovače, a stvoreno je 25 djela koja ostaju domaćinima. I kolonija u Karlovcu održana je u jednom danu, tek 26. septembra. Proljetnu nismo uspjeli realizirati što zbog poznatih ograničenja, a što zbog nedostatka novca. Sudjelovalo je 14 slikara, mahom naših starih suradnika i prijatelja iz Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca i Moravica, čije radove tradicionalno uramljujemo, pa onda darujemo svojim gostima ili onima koji nas ugošćuju. Unatoč lošem vremenu koje je onemogućilo da se radi vani, stvoreno je 25 slika, uglavnom pejzaža ili mrtve prirode u ulju ili akrilu. Posebno mi je drago što nam se pridružio Željko Nemec, akademski slikar koji odnedavno živi u Karlovcu, te što je Miroslav Krnić kreirao novo djelo na temelju poznate "Seobe Srbalja", slike Paje Jovanovića. Kolonija u Moravicama održana je 10. oktobra, a na njoj je 12 slikara dovršilo dvadesetak novih umjetničkih djela. Nažalost, s dolaskom hladnijih dana iz sigurnosno-zdravstvenih razloga otpali su nam planirani posjeti nekim Prosvjetinim pododborima, prvo onome u Pakracu. Ali smo zato s tromjesečnim zakašnjenjem a na inicijativu voditelja naše Književno-informativne sekcije Dragana Grubješića održali tribinu u znak sjećanja na Vladu Funduka. Plan nam je održati i komemorativna prisjećanja na Đuru Zatezala, Đorđa Petrovića i Stevu Komadinu, no sve to ovisi o razvoju epidemiološke situacije, baš kao i jedna planirana retrospektivna izložba te reorganizaciju etno-sekcije u koju planiramo uključiti članice veljunskih Kordunašica na čelu s Tatjanom Vujičić Vlačić te udrugu za njegovanje tradicije koju vodi Božena Muić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više