Novosti

Stogodnjak

Tri teške nevolje Petra Krstića

28. 4. – 5. 5. 1923: "U Ilici 162 imadem malu prostoriju u kojoj vodim iskuhavaonu za siromašni svijet i od toga uzdržavam sebe i svoju porodicu", rekao je Krstić iz Zagreba koji je ostao bez posla, bez stana i uz to mu još prijeti da bude prognan iz Zagreba

Large stogodnjak

Ilica (foto Facebook)

Priču povremenog dopisnika iz Hamburga donose zagrebačke novine pod naslovom "Savremena Njemačka". Novinar to čini kroz osvrt na komičnu kazališnu predstavu o njemačkim povijesnim ličnostima – od državnika i političara Otta von Bismarka, preko socijaliste Augusta Bebela, pa sve do pruskog kralja i njemačkog cara Vilima Drugoga. Kakvo je, dakle, raspoloženje prosječnog njemačkog puka prema njima? "Poslije sličice o Bismarku frenetičan aplauz. Čas zatim komičar priča priču o Franji Josipu. Publika ustaje sa sjedala i silno aplaudira. Sada čekam neće li se taj komičar pojaviti i s maskom Vilima Drugog i što će se tada dogoditi. Ali to je izostalo. Savremena Njemačka prezire Vilima, ona se s njima obračunala. Preziru ga i monarhisti jer je kukavica, jer je ostavio vojsku i Njemačku i pobjegao u inostranstvo da spasi – sebe! On, koji je od milijuna svojih vojnika tražio da izdrže do posljednjeg daha i koji je stotine hiljada ljudi potjerao u smrt…I nehotice mi tada dolazi pred oči onaj naš junak – Kralj, starac Petar, koji u najkobnije vrijeme, kad su njemačke horde gotovo pregazile Srbiju, nije ostavljao vojsku ni državu, nego je zašao u rov k svojim vojnicima, uzeo pušku u ruke i borio se ustrajno uz njih, do konca borbe, do pobjede! Kako je velik naš Petar Karađorđević prema onom kukavnom Vilimu. Eto, sve to razjašnjava interesantnu pojavu da Njemačka danas ne rješava svoj socijalni nego nacionalni problem, da se razvija silna, zdrava, fanatično nacionalna – osvetnička Njemačka…" piše uz ostalo novinar.

 

Tri teške nevolje sustigle su Petra Krstića iz Zagreba: ostao je bez posla, bez stana i uz to mu još prijeti da bude prognan iz Zagreba. Zašto? Krstić to objašnjava u pismu novinama: "U Ilici 162 imadem malu prostoriju u kojoj vodim iskuhavaonu za siromašni svijet i od toga uzdržavam sebe i svoju porodicu. Moj kućevlasnik je najprije preko stanarinskog ureda, pa preko povjerenstva za izgon stranaca i na kraju preko redarstva pokušao da me istjera. Kad mu to nije uspjelo obratio se sudu i povjerenstvo koje je bilo sastavljeno od dvojice, umjesto od četvorice članova, donijelo je odluku da se otkaz uvažuje. Moj odvjetnik dr. Farkaš zakasnio je s utokom za jedan dan i odluka je postala pravomoćna... Stavio sam utok na banski stol, ali taj deložaciju ne može odgoditi, pa ako banski stol za mene stvar i riješi povoljno, ja ću ipak biti na ulici, pa onda i protjeran. Između odluke stanarinskog ureda i socijalne skrbi, te odluke suda, postoji protuslovlje, pa bi već i to bio razlog da se deložacija odgodi... Apeliram stoga na kompetentne faktore da mi pomognu i spriječe ovu moju propast koja me tjera u očaj…", zapomaže Krstić.

 

U dijelovima Bosne već četiri mjeseca nije pala kiša, pa suša prijeti da uništi sve što je u zemlji. Bosanski listovi pišu da je "zemlja do te mjere stvrdnula da se uopće ne može orati i zasijati. Ako kiša ne padne do katastrofe nas dijele samo dani…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više