Novosti

Politika

Jelena Trivić kaže da ne priznaje ukradene izbore

Izborna komisija u BiH zatražila je ponovno brojanje na 200 biračkih mjesta: najsporniji izbori za predsjednika Republike Srpske za koje Jelena Trivić (PDP) kaže da nisu bili pošteni, da je pokradena i da ne priznaje pobjedu Milorada Dodika (SNSD) za 28 tisuća glasova

Large trivic

Jelena Trivić (foto Dejan Rakita/PIXSELL)

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) u utorak su ponovo ustvrdili da je njihova kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske Jelena Trivić pobijedila, ali da su se tokom noći dogodile izborne prevare koje su dovele do toga da Milorad Dodik (SNSD) ima bolji rezultat.

Prema podacima koje je jutros objavila Centralna izborna komisija BiH Dodik vodi Trivić za nešto više od 28 tisuća glasova. Prema 90 posto izbrojanih listića, Dodik ima 268,6 tisuća glasova (48,4 posto), a Trivić 240,4 tisuće (43,3 posto).

Trivić je danas saopćila da PDP na desetine biračkih mjesta pronalazi dokaze da je ona, kao jedan od dva kandidata između kojih se vodi najveća bitka, dobila ili nula, ili jako mali broj glasova, jedan ili dva, a da su njeni glasovi upisani drugim kandidatima sa liste za predsjednika RS-a.

Objavila je video prilog bijeljinske BN televizije u kojem predsjednik biračkog odbora u mjestu Krajišnik kod Gradiške Gutić, gdje je rođena njena majka, javno priznaje da je njene glasove upisao drugom kandidatu, Zoranu Kaliniću iz "Naša priča-RS". "Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na glasačkom listiću nalazio iznad Jelene, upisao podatke umjesto njoj, a njoj sam upisao tri nule", izjavio je Gutić.

Na novinarsko pitanje da li zna da se radi o krivičnom djelu, on je odgovorio da je svjestan toga, ali da u dogovoru sa Gradskom izbornom komisijom Gradiška nije mijenjao podatke, jer su mu rekli "da će se brojanje ponoviti".

"Više od 32.000 nevažećih listića, brojne neregularnosti u Doboju, Zvorniku i Prijedoru i širom Republike Srpske, uz mnoge neregularnosti, pojavljivanje ‘slijepih’ ljudi, pokazivača, istjerivanja posmatrača sa biračkog mjesta, otvaranja vreća tokom noći, mijenjanja zapisnika… Sve ovo su razlozi zbog kojih neću priznati izborne rezultate za nivo predsjednika RS i insistiraćemo kod CIK BIH da se izbori ponove", istakla je Trivić.

"Još jednom da ponovimo, mi ne odustajemo, Jelena Trivić je pobjednica. Rezultati koje smo imali su bili tačni, šta se to desilo preko noći ne znamo. PDP priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK-u na osnovu manipulacija i krađa koje su nam javljane, koje su rađene tokom noći", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović i istakao da postoji mogućnost da budu poništeni izbori za predsjednika RS-a u velikom broju mjesta i gradova.

"U Zvorniku je razlika između njih dvoje 5.000 glasova, u Prijedoru oko 33 posto, isto 5.000 glasova. U Doboju je tek krađa evidentna, jer je Dodik prema falsifikovanim izbornim rezultatima tu pobijedio sa deset hiljada glasova. To je nemoguće", rekao je on.

Sinoć je održana sjednica CIK-a koji je naredio otvaranje vreća s glasačkim listićima na 110 biračkih mjesta, najviše u Bosanskoj Krupi i Zenici, još ranije je isto zatraženo za 103 biračka mjesta, najviše u Srebrenici i Doboju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više