Novosti

Politika

Ježurka ne prestaje nizati uspjehe

Nakon što je na Animafestu dobio nagradu publike i posebno priznaje žirija, a na najprestižnijem svjetskom festivalu animacije u Annecyju nagradu mladih, animirani film ‘Ježeva kuća’ nagrađen je i na 26. Danima hrvatskog filma

J7w91wt22i50ofvsug1h3bi7z8p

'Ježeva kuća'

Animirani film Eve Cvijanović ‘Ježeva kuća’, koji je napravljen po predlošku istoimene priče Branka Ćopića, ne prestaje nizati uspjehe. Nakon što je na Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafestu dobio nagradu publike i posebno priznaje žirija, a na najprestižnijem svjetskom festivalu animacije u Annecyju nagradu u kategoriji mlade, odnosno dječje publike, ovoga tjedna je nagrađen i na 26. Danima hrvatskog filma. Na toj manifestaciji, održanoj od 15. do 20. juna u Zagrebu, ‘Ježeva kuća’ je osvojila nagradu Oktavijan u kategoriji animiranog filma, a nagrađen je i Darko Rundek koji potpisuje muziku.

Osim ‘Ježeve kuće’, Oktavijana su dobili Boris Poljak za dokumentarac ‘Oni samo dolaze i odlaze’, Jasna Nanut i Miroslav Sikavica za igrane filmove ‘Tanja’, odnosno ‘Zvir’, Ivan Faktor za film ‘Sve bih ostavio ovdje’ te trio Šesnić, Turković i Šumberac za namjenski film ‘Područje bez signala’. Za najbolju režiju nagrađen je Boris Poljak, za scenarij Nikica Zdunić, za glumu Tina Orlandin, a najbolja mlada redateljica je Mirna Zgrabljić. Grand prix dobio je filmu ‘Zvir’ Miroslava Sikavice. Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu Sanja Sarnavka, Paula Zore, Marko Jurčić dodijelilo je nagradu filmu ‘Florian’ u režiji Darija Bukovskog.

Na danima je bila i redateljica Irena Škorić s filmom ‘Neželjena baština’ koji je osim u Stockholmu osvojio nagradu i na festivalu u Houstonu.

- Film je posvećen onima koji su dali živote za slobodu, a društvo za koje su se borili odužilo im se tako da je srušilo njihove spomenike. Jugoslavenski spomenici su hit u svijetu i žao mi je da za ovaj film nisam dobila sredstva od HAVC-a - rekla redateljica je pred brojnom publikom u kojoj su bili i neki od protagonista njenog filma.

Festival je za ‘Novosti’ komentirala Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza.

- Prikazanih 68 filmova su dokazali da je hrvatska kinematografija ojačala i da je na dobrom putu, naročito kada je u pitanju igrani film - kazala je Diana Nenadić.

S njom se slaže Božidar Trkulja, autor animiranog filma ‘Posljednji zahtjev’, koji je za razliku od Animafesta, gdje je dobio posebno priznanja žirija, na Danima filma ostao bez nagrade.

- Ono što sam imao prilike pogledati pokazuje da naša kinematografija napreduje u svakom pogledu. I prosjek amaterskog filma je daleko iznad onog koji smo mogli gledati prije 20 godina - kazao je Trkulja.

Za sud smo pitali ovogodišnjeg dobitnika Oktavijana za životno djelo, Pavla Štaltera.

- Mi se zaboravimo kad radimo filmove, pa se začudimo kad nam neko kaže da je ono što radimo dobro, iako vidimo da bi nešto trebalo popraviti, a kad kritika pohvali naš rad, onda se konačno smijemo smiriti - zaključio je Štalter.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više