Novosti

Kultura

Preko sto filmova na Danima hrvatskog filma

Među stotinjak filmova na Danima hrvatskog filma bit će prikazani ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića, ‘Na vodi’ Gorana Devića i ‘Chris the Swiss’ Anje Kofmel

Zagrebačka publika moći će od 14. do 18. juna pogledati preko sto filmova u okviru 28. Dana hrvatskog filma. Osim prikazivanja najboljih djela hrvatske kinematografije, tokom trajanja ovogodišnjih dana odvijat će se velik broj popratnih događanja, kako u kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, tako i u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

- Od ukupno 246 prijavljenih filmova, odabrano ih je 106: 14 animiranih, 23 dokumentarna, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 16 eksperimentalnih, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih videospotova - najavio nam je Dalibor Jakuš, voditelj službe za odnose s javnošću i medijima.

Na svečanosti otvaranja 14. juna na platou iznad kina Tuškanac režiseru Bogdanu Žižiću bit će uručena nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara. Tim povodom bit će prikazana restaurirana kopija njegovog filma ‘Pohvala ruci’. Među stotinjak filmova bit će prikazani i dokumentarni film ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića, koji i pored niza dobivenih nagrada HRT nije otkupio, ‘Na vodi’ Gorana Devića i animirano-dokumentarni film ‘Chris the Swiss’ Anje Kofmel, koji je zbog tema i stavova izazvao gnjev dijela veteranskih aktivista.

Svi filmovi bit će u igri za nagrade stručnog žirija: Grand Prix, režiju, scenarij, gluma, montažu, glazbu, kameru, manjinsku koprodukciju, nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagradu publike. Sve te nagrade bit će uručene za svečanosti zatvaranja Dana 18. juna.

U programu obnovljene baštine ‘Retro’ u suradnji sa Zagreb filmom izdvojeni su nedavno restaurirani naslovi, a 16. juna u Tuškancu će biti predstavljena knjiga ‘Branko Belan – zaboravljeni klasik’ Nenada Polimca i Željka Ivanjeka. U Centru za kulturu Mesnička, 15. lipnja održat će se okrugli stol ‘Glumice i glumci u hrvatskom kratkometražnom filmu’.

U okviru ovogodišnjih Dana održavaju se i radionice filmske kritike pod vodstvom Višnje Vukašinović i found footagea (Radionica Intima) pod vodstvom Damira Čučića namijenjena studentima montaže na Akademiji dramske umjetnosti koja je već u toku.

Organizatori iz Centra za kulturu Trešnjevka, koji ima i ulogu glavnog producenta, ističu da je ulaz na sve projekcije slobodan. Projekcije na otvorenom ove godine se zbog nepouzdanog vremena organiziraju na platou iznad Kina Tuškanac u suradnji s Motovun Film Festivalom, kako bi se publika u slučaju kiše mogla skloniti u dvoranu i nastaviti s praćenjem programa.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više