Novosti

Kultura

Počelo 30. jubilarno izdanje Dana hrvatskog filma

Od nedjelje do četvrtka u Zagrebu će se održati 30. Dani koji tradicionalno donose presjek najboljih hrvatskih filmova, a publika će ove godine imati priliku vidjeti 75 naslova

Large dhf 1  1

U dvorani zagrebačkog kina Tuškanac, u nedjelju navečer, otvoreni su 30. jubilarni Dani hrvatskog filma. Tokom petodnevnog ovogodišnjeg izdanja festivala, koji tradicionalno donosi presjek najboljih hrvatskih filmova kratkih i srednjemetražnih filmova, publika će u takmičarskom i popratnim programima imati priliku vidjeti 75 naslova.

U svom govoru ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, kao izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, naglasio je da "festival prikazuje svu raskoš domaće filmske produkcije, a osobito veseli što se filmovi prikazuju na kino platnima". - U protekloj godini ostvaren je niz zapaženih nastupa hrvatskih filmova na međunarodnim filmskim festivalima. Ta je godina sama po sebi bila vrlo izazovna, ali bi mogla završiti s rekordnim brojem realiziranih dugometražnih filmova što je za svaku pohvalu filmskoj zajednici - rekao je Marcich.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, režiser Zvonimir Jurić, rekao je da su Dani hrvatskog filma važni jer daju relevantni pregled svega što se dogodilo u hrvatskoj filmskoj zajednici.

- Možda je i važnije da su neafirmiranim filmskim autorima, redateljima, snimateljima i montažerima jedini izlog gdje mogu pokazati svoja djela javnosti na procjenu - rekao je.

U govoru dobrodošlice umjetnička ravnateljica festivala Diana Nenadić ocijenila je Dane kao "stroj za pomlađivanje jer se čovjek osjeća mlađim kada gleda novu filmsku produkciju".

- Na ovim Danima prijavljenih filmova je manje nego inače, ali je dobra konkurencija u kojoj se osjeti da je korona prošla našom zemljom, jer su i filmovi pratili stanje ljudi u tom trenutku, rekla je izjavi za Novosti Diana Nenadić, ističući da se neki filmovi, poput "Dubice", bave novijom prošlošću i sadašnjošću, dok "Labinska republika" ide u malo dalju prošlost.

- Dio filmova već je prikazan na Zagreb film festivalu, jedan broj na Zagrebdoxu, dio eksperimentalnih filmova će se preselili na Festival 25FPS koji se održava krajem mjeseca, animacija je pokupila neki dio, ali ovo nije festival premijera nego festival najboljeg od najboljeg. Žao mi je što neki autori nisu stigli ili su se propustili prijaviti, ali i sada ima velik broj dobrih filmova. Žiri će imati dosta posla, ne samo zbog samih filmova i nego što činjenica da više nemamo nagradu Oktavijan navodi na razmišljanje kako bi nagrade trebalo dodjeljivati. Nadamo se da će napraviti neki iskorak u tome - zaključila je Nenadić.

Kako se na filmski festival dolazi prije svega zbog gledanja filmova i raspravljanja o njima, treba reći da će publika moći vidjeti radove u više kategorija – osam animiranih filmova koje je odabrao Miro Frakić, 24 dokumentarna filma u izboru Dragana Juraka, 12 igranih filmova u izboru Damira Radića, 11 eksperimentalnih u izboru Jelene Pašić i 20 namjenskih filmova i videospotova u izboru Janka Heidla.

Spomenuti filmovi u konkurenciji su za brojne nagrade - Grand Prix u niz kategorija, o čemu će odlučivati žiri u kojem su redateljica Dana Budisavljević, kazališna i filmska glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj.

Popratni program uključuje retrospektivu "Dani žena" posvećenu filmskim autoricama čiji su filmovi u proteklih 30 godina pokupili brojne nagrade na ranijim izdanjima DHF-a, ali i drugim festivalima, kao i retrospektivu "Obnovljena baština " koju čine restaurirani filmovi u produkciji Zagreb filma koji će se prikazivati kao uvod u natjecateljski program.

Dani žena moći će se do 23. septembra pogledati na platformi www.croatian.film .

A dok je na otvaranju uz set filmova koji konkuriraju za nagrade prikazan i film "Berlin, simfonije velegrada" Walter Ruttmanna iz 1927. uz muzičku pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, posljednjeg dana festivala 16. septembra prije svečane dodjele nagrada bit će prikazana epizoda dokumentarnog serijala "Kolaži o laži - Lažne snimke" Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića.

Osim radionice filmske kritike, koju će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović, bit će održana i radionica filmova u jednom kadru pod vodstvom Marinka Marinkića, snimatelja, montažera i autora više kratkih igranih filmova.

A za 14. septembra najavljen je okrugli stol 'Što su nama Dani' na kojem bi se trebalo potaknuti promišljanje budućnosti i daljnjeg razvoja te manifestacije, s obzirom na lutanja i improvizacije ranijih izdanja festivala, prije svega oko termina, koja ipak nisu utjecala na kvalitetu viđenih filmova. Ulaz na sve projekcije i programe je slobodan uz preuzimanje ulaznice na blagajni kina.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više