Novosti

Kultura

Grand Prix filmu "Tvornice radnicima", "Veće od traume" najnagrađeniji

Dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Tuškanac zaključeni 31. Dani hrvatskog filma

Large dhf nagrade

Nagrađeni na 31. Danima hrvatskog filma (foto Samir Cerić Kovačević)

Dodjelom nagrada 14. maja u zagrebačkom kinu Tuškanac završeni su 31. Dani hrvatskog filma. Glavni žiri u sastavu Sanja Vejnović, Đuro Gavran i Miroslav Sikavica festivalski Grand Prix dodijelio je dokumentarnom filmu "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića, priči ivanečkih radnika Tvornice alatnih strojeva ITAS. Taj film je odlukom glavnog žirija dobio i nagradu za najbolji dokumentarac.

S druge strane, dokumentarni film "Veće od traume" Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić, koji govori o rehabilitaciji žena silovanih u ratu, osvojio je četiri nagrade. Osim specijalnog priznanja glavnog žirija, dobitnik je nagrade Zlatna uljanica, kao i Nagrade za etiku i ljudska prava koju dijeli s filmom "Marko" Marka Šantića, pričom o dva oca koji su u ratu izgubili sinove. Konačno, "Veće od traume" dobile su i nagradu publike, tako da su njihovim autoricama pune ruke plaketa.

Nagradu za režiju glavni žiri dodijelio je Mati Ugrinu za igrani film "Sve što dolazi", koji je dobio nagradu i za najbolju kameru Ivanu Markoviću. Priznanje za najbolji animirani film dobilo je ostvarenje "Vidiš li ih ti?", najboljim eksperimentalnim filmom proglašen je film "Žene minorne spekulacije" Nicole Hewitt, dok je najbolji igrani film "Jesen našeg ljeta" Karla Voriha.

Nagradu za najbolji scenarij dobio je Filip Antonio Lizatović za scenarij igranog filma "Carpe Diem", a glumac u tom filmu Stojan Matavulj nagrađen za realizaciju najbolje muške uloge. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Snježana Sinovčić-Šiškov za ostvarenje u igranom filmu "Marko".

Nakon podjela razgovarali smo s nekima od aktera festivala na kojem su tokom pet večeri prikazana ukupno 73 filma u raznim takmičarskim kategorijama.

- Ono što me se najviše dojmilo bio je povratak publike, naravno ne na svim projekcijama ali su one udarne u 19 i 21 sat bile pristojno, pa čak i jako dobro popunjene, a na nekima nije bilo ni mjesta. To je jako dobro za hrvatski film, ali i za sam festival koji bez publike nama smisla. Žiriji su dobro procijenili ponudu i istaknuli film "Veće od traume", iako nije dobitnik velike nagrade. Može se reći da je kvaliteta prikazanih filmova dobra, iako je bilo i boljih godina, pa se nadam da će naredno izdanje biti još kvalitetnije - rekla nam je umjetnička ravnateljica Diana Nenadić.

- Presretne smo jer smo i na ovom festivalu, kao i na Zagrebdoxu dobile nagradu publike, tako da je film u mjesec dana dobio šest nagrada, što znači da ga publika želi gledati. Iako se u njemu komunicira teška tema, film ima opuštajući dio na samom kraju - rekla je Vedrana Pribačić.

– Film je rađen u koprodukciji s HRT-om pa će i tamo biti prikazan. Pozvan je na puno festivala, s sada se prikazuje u mreži nezavisnih kuna - kazala je Mirta Puhlovski.

Za utiske smo pitali i Snježanu Sinovčić-Šiškov, dobitnicu nagrade za žensku ulogu u "Marku" koji je kao hrvatsko-srpska koprodukcija do sada prikazan na 20 festivala i do HF-a dobio osam nagrada.

- Veseli me da sam i ja došla na red i hvala žiriju što su me prepoznali. Na filmu je bilo lijepo raditi zbog krasnog scenarija. Mladi kažu "dosta tih tema" i možda je sreća da tako razmišljaju, ali moja generacija, desetkovana u ratu s obje strane, na razmišlja tako. Bilo smo sjajna glumačka ekipa, uključivši i kolegu Feđu Stojanovića iz Beograda, koji nažalost više nije s nama - rekla je Sinovčić-Šiškov.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više