Novosti

Svijet

Jordan progoni LGBTQ+

Dima Tahbub, novinarka i članica Muslimanskog bratstva te bivša članica jordanskog parlamenta, 2017. je postala lučonoša homofobnog pokreta u Jordanu, kad je podigla tužbu protiv pionirskog jordanskog online časopisa My.Kali

Large internacionala  ivana

Dima Tahbub (foto Facebook)

Političari u Jordanu nastavljaju napadati LGBTQ+ zajednicu, a glavno lice tih napada i dalje je Dima Tahbub. Tahbub je novinarka i članica Muslimanskog bratstva te bivša članica jordanskog parlamenta. Godine 2017. postala je lučonoša homofobnog pokreta u zemlji, kad je podigla tužbu protiv pionirskog jordanskog online časopisa My.Kali.

Časopis je 2007. osnovala grupa studenata i bio je prvi medij na Bliskom istoku koji se bavio LGBTQ+ temama. Novinare koji pišu za časopis Tahbub je nazvala perverznjacima i devijantima i tražila da im se zabrani rad. Unatoč zabranama, My. Kali je krajem 2017. nastavio s radom.

Više je godina zaredom u Jordanu zabranjivan i nastup libanonskog benda Mašru Lejla, čiji se frontmen Hamed Sino otvoreno izjašnjava kao gej. Jordanski kvir kolektivi ovih dana izvještavaju da su vlada i sigurnosne snage i dalje revni u proganjanju LGBTQ+ zajednice.

Zatvorena je tako većina prostora u Amanu u kojima su se pripadnici te zajednice okupljali, a nastavljaju se i napadi preko društvenih mreža. Prema novom izvješću Human Rights Watcha, snage sigurnosti za kazneni se progon LGBTQ+ osoba koriste fotografijama, WhatsApp chatovima i zapisima s aplikacija kao što je Grindr, ilegalno preuzetima s mobitela.

Jordan nema zakone koji eksplicitno kriminaliziraju istospolne odnose, ali kazneni zakon uključuje nejasne odredbe o "nemoralu" koje se sustavno koriste protiv seksualnih i rodnih manjina. Tome u prilog ide i činjenica da nijedan zakon u zemlji ne zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

HRW je dokumentirao brojne slučajeve u kojima se LGBTQ+ osobe privodilo na temelju odredbi o "nemoralu" i Zakona o kibernetičkom kriminalu. LGBTQ+ osobe izložene su i online-iznudama, sadržaj vezan uz rod i seksualnost na internetu je cenzuriran, a aktiviste i aktivistkinje se zastrašuje i otežava im se organiziranje.

Vlasti po kratkom postupku deportiraju strane državljane za koje se utvrdi da su HIV pozitivni, a LGBTQ+ osobe koje u Jordanu žive s HIV-om svjedoče da njihove potrebe ne prepoznaje ni zdravstveni ni pravni sustav.

Vratimo se za kraj još bendu Mašru Lejla. Na njihovom koncertu u Egiptu 2017. među tisućama ljudi u publici zastavu duginih boja digla je autorka, socijalistkinja i lezbijska aktivistkinja Sarah Hegazi. Ovih je dana bila treća godišnjica njene smrti. Zbog podizanja zastave Hegazi je nakon koncerta uhićena, s još 70-ak ljudi. Tri je mjeseca provela u zatvoru, bila mučena i seksualno zlostavljana. Kasnije je dobila politički azil u Kanadi, gdje se u junu 2020. ubila.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više