Novosti

Politika

Još nitko nije odgovarao za zločin u Medarima u akciji Bljesak

Prošle su 24 godine od surovog ubojstva 22 civila u selu kraj Nove Gradiške, među kojima je bilo i troje djece. Documenta upozorava da umjesto odštete obitelji dobivaju ovrhe zbog neplaćenih tužbi protiv države

Uhmwq0ejuixmnwxyaz1oioiggfo

Kazneni postupak za ovaj zločin još je uvijek u predistrazi (foto Robert Belošević/PIXSELL)

Na obljetnicu akcije Bljesak, koja je započela 1. maja 1995. godine, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću podsjeća na stradanja srpskih civila na području zapadne Slavonije.

‘Prvog dana akcije, 1. svibnja 1995. godine, oko 6 sati ujutro u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici usmrtili 22 civila od njih 24, koliko ih se tada zateklo u selu. Zločin su preživjele dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik. Od 22 ubijene žrtve ovoga zločina, troje je djece (brat i sestra, Goran i Gordana Vuković, u dobi od jedanaest i osam godina te njihova sestrična, Dragana Vuković, u dobi od sedam godina) i 11 žena’, kažu u Documenti, upozoravajući da je kazneni postupak za ovaj zločin još uvijek u predistrazi, kao i da su neki članovi obitelji nasilno ubijenih u Medarima protiv Republike Hrvatske pokrenuli građanske parnice sa zahtjevom za naknadom nematerijalne štete.

Sudovi, međutim, odbijaju zahtjeve, a Državno odvjetništvo u nekim slučajevima pokreće i ovrhe nad nekretninama obitelji žrtava kako bi se naplatili sudski troškovi izgubljenih parnica, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločine u Medarima poduzimaju tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja i 24 godine nakon zločina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više