Novosti

Politika

Kakvi, bre, izbori?

S obzirom na to da je na prošle manjinske izbore, koji će se ove godine održati 7. maja, izišlo tek deset posto glasača, od velike je važnosti svaki pokušaj animiranja birača, što je i funkcija SNV-ovog spota "Pred nama su izbori koje je teško izgovoriti, a jako su bitni"

Large borkovi%c4%86

Marina Redžepović u spotu SNV-a koji je režirao Predrag Ličina

U nedjelju, 7. maja pripadnici nacionalnih manjina šesti put birat će svoje predstavnike. Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave održat će se u 201 jedinici lokalne i regionalne samouprave: u 19 županija i Gradu Zagrebu, te u 65 gradova i 116 općina birat će se ukupno 339 vijeća i 106 predstavnika, manje nego prije četiri godine, što je direktna posljedica pada broja stanovnika. Članove manjinskih vijeća izabrat će pripadnici 14 manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, njemačke, romske, rusinske, slovačke, slovenske, srpske, talijanske i ukrajinske), a predstavnike njih 19 (uz pobrojane, tu su još pripadnici bugarske, poljske, ruske, turske i židovske manjine). Glasati mogu isključivo birači s prebivalištem u Hrvatskoj i to u mjestima svojih prebivališta.

Kao što znamo, prije četiri godine odaziv nije bio zadovoljavajući. Loše vrijeme, neinformiranost, ograničen broj biračkih mjesta, iseljavanje mladih, ali i manjak interesa pripadnika manjina doveli su do toga da je od 255.000 manjinaca glasalo njih tek desetak posto. Birala su se 352 manjinska vijeća u 19 županija i Zagrebu te u 68 gradova i 108 općina, kao i 109 predstavnika.

Da i ove godine postoji problem, jasno je već iz samih kandidatura, s obzirom na to da zbog manjka interesa neće biti izabrani članovi u četvrtini vijeća i predstavnika. Agencija Hina utvrdila je da je od 5.700 kandidata samo njih 536, dakle manje od deset posto, mlađe od 30 godina. Kandidati u prosjeku imaju 53 godine i većinom su muškarci (63 posto).

Stoga je svaki pokušaj animiranja birača od velike važnosti. Pažnju javnosti privukao je promotivni spot Srpskog narodnog vijeća "Pred nama su izbori koje je teško izgovoriti, a jako su bitni" koji je režirao Predrag Ličina. Autor je i inače zapaženih spotova kao što je onaj promotivni protiv govora mržnje za portal Buka "Hejt Sloveni, još ste živi" sa Severinom Vučković, Hristinom Popović i Goranom Bogdanom ili propagandni poput "Pupi je kriv za sve" u okviru predizborne kampanje SDSS-a. Ličinini radovi uvijek su protkani ironijom i satirom koja gledaocu navuče osmijeh na lice, ali ga tjera i da dublje promisli o problemima u društvu. Ličina je za Novosti, u svom stilu, ukratko objasnio o čemu se radi.

- Voditeljicu iznervirali izbori nacionalnih manjina. Posebno Srbi. Isplivao i snimak - kazao je.

U spotu režiser traži od spikerice, koju glumi Marina Redžepović, da pročita rečenicu: "Sedmog svibnja održavaju se izbori za članove vijeća i pripadnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave." Nakon što je u tome jedva uspjela, morala je to ponoviti i na srpskom, s tim da "svibanj" zamijeni "majem", a "članove vijeća" s "članovima veća", što nju već prilično iznervira pa pita: "Postoje li uopće ti glupi izbori?" Kad i srpsku najavu savlada, posprdno dodaje u Srbiji čestu uzrečicu "bre". Ni to nije sve – još je čeka izgovaranje iste rečenice na albanskom, talijanskom, mađarskom... Spot je nasmijao vijećnike na Velikoj skupštini SNV-a, održanoj u nedjelju, a u svom govoru parafrazirala ga je srpska premijerka Ana Brnabić. Na uspješno organiziranom okupljanju čestitala je Srpskom narodnom veću i dodala "bre" iz spota.

Manjinska vijeća biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine. Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu, općini, živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25, isti broj vrijedi i za Zagreb.

Na prošlim izborima najveći broj mandata u srpskoj zajednici pripao je listama Srpskog narodnog vijeća – nacionalne koordinacije Srba iz Hrvatske. Na izborima je SNV odnio pobjedu u svim županijama, ne računajući Istarsku i Krapinsko-zagorsku, u kojima nije imao kandidate. Ostale srpske liste činile su razne grupe birača i kandidati virovitičkog Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Prosvjeta" (nije riječ o poznatijem Srpskom kulturnom društvu "Prosvjeta"), ali uglavnom bez većeg uspjeha. Za razliku od četiri godine ranije, kad su imale većinu u vijećima četiriju županija i nekoliko općina i gradova, na prošlim izborima te su liste osvojile većinu u tek nekoliko gradova, kao što su Virovitica, Glina i Benkovac i općina poput Sunje i Dubice. Ostale općine i gradove, kao što su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Vukovar, Knin, Zadar, Šibenik i brojni drugi, uvjerljivo je dobio SNV.

Zbog obima kandidatura, u pregledu ćemo se zadržati isključivo na gradovima. Na razini Vukovarsko-srijemske županije, uz županijsko vijeće s 25 članova, birat će se u Iloku, Vinkovcima i Vukovaru po 15 članova i članica i u 12 općina po deset. U Osječko-baranjskoj bira se u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Našicama i Osijeku te u 22 općine. U Sisačko-moslavačkoj županiji kandidati su u gradovima Glina, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Novska, Petrinja i Sisak i u osam općina, dok se u Karlovačkoj županiji glasa u Karlovcu i Ogulinu te u devet općina. U Bjelovarsko-bilogorskoj bira se u Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju kao i u 12 općina. U Primorsko-goranskoj županiji glasači će u nedjelju birati u Bakru, Cresu, Crikvenici, Delnicama, Kastvu, Kraljevici, Krku, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Opatiji, Rijeci i Vrbovskom te u sedam općina. U Ličko-senjskoj glasa se u dva grada – Gospiću i Otočcu – i sedam općina, u Virovitičko-podravskoj u Orahovici, Slatini i Virovitici te u 11 općina, u Požeško-slavonskoj glasači će izići na izbore u Kutjevu, Lipiku, Pakracu i Požegi te u četiri općine, u Brodsko-posavskoj u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu kao i u šest općina, u Zadarskoj u Benkovcu, Ninu, Obrovcu i Zadru te u sedam općina. Na razini Šibensko-kninske županije glasat će se u Drnišu, Kninu, Skradinu, Šibeniku i Vodicama, kao i u četiri općine, a Splitsko-dalmatinske u Imotskom, Kaštelima, Splitu i Vrlici kao i u tri općine, u Istarskoj županiji u gradovima Buje, Labin, Novigrad, Poreč, Rovinj, Umag i Vodnjan i u sedam općina, a u Zagrebačkoj županiji u Velikoj Gorici i jednoj općini. U Varaždinu će se birati 15 članova i članica. Na razini Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici i Križevcima te u tri općine, a Dubrovačko-neretvanske u Dubrovniku i Metkoviću i jednoj općini. U Gradu Zagrebu birat će se 25 članova i članica vijeća iz redova srpske nacionalne manjine. Po jedan predstavnik srpske nacionalne manjine birat će se na razini Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije, u gradovima Dugo Selo, Samobor, Zaprešić, Duga Resa, Belišće, Đakovo, Makarska, Čakovec i u jednoj općini.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više