Novosti

Politika

Kazna kao nagrada

Više od 20 godina bilo je potrebno da se završi postupak protiv ubojica 62-godišnjeg Jovana Borovića koji je premlaćen na smrt još na pravoslavni Božić 1998. u selu Suhaču kod Sinja. Napadačima, Jovanovim sumještanima Stipi i Dražanu Bulju, potvrđena je presuda od samo godinu dana zatvora

L3yzvwcr79eb2jjd468tvsyg6i1

Jovan Borović, ubijen na pravoslavni Božić 1998.

Više od 20 godina bilo je potrebno da se završi postupak protiv ubojica 62-godišnjeg Jovana Borovića koji je premlaćen na smrt još na pravoslavni Božić 1998. u selu Suhaču kod Sinja. Napadačima, Jovanovim sumještanima Stipi i Dražanu Bulju, potvrđena je presuda od samo godinu dana zatvora. Zbog poslovično sporog hrvatskog pravosuđa malo je nedostajalo da u predmetu nastupi zastara.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu potvrdilo je presudu splitskog Općinskog suda kojom su zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom Stipe i Dražan Bulj proglašeni krivima i kažnjeni s po godinu dana zatvora, dok je Zdravko Bašić oslobođen krivnje. Ovi trojica su optužena da su nepozvana i ničim izazvana upala kod Borovića i drvenim kolcima ga pretukla po glavi i tijelu, nanijevši mu niz teških ozljeda, među kojima i prijelom baze lubanje, nagnječenja glave, lom rebara i prijelom lakta. Starac je iz bolnice pušten na kućnu njegu, ali je došlo do teške upale pluća zbog koje je ponovno prebačen u bolnicu, u kojoj je umro 4. februara 1998.

Sudske rasprave počele su tek pet godina nakon zločina. Zbog dugotrajnosti postupka predmet je dodijeljen novom sucu, pa su do početka 2011. ponovno provedeni svi dokazi i postupak je okončan. Nakon ukidanja presude predmet opet mijenja suce, pa je novi postupak proveden i ponovno nepravomoćno završen 2016. Žalbe Buljevih su odbijene, kao i žalba DORH-a koji je tražio zatvorsku kaznu i za Bašića, koga nitko, pa ni Borović, nije teretio. Vijeće je navelo i da kaznu smatra primjerenom, iako je Borović napadnut bez razloga i od dvostruko mlađih osoba, a određivanjem visine kazne na donjoj granici propisanog za ovo krivično djelo išlo se u prilog optuženima. Ocijenjeno je da veće kazne nisu potrebne ‘zbog proteka vremena’ i zbog toga što u tih 20 godina Buljevi nisu činili nova krivična djela.

- Izricanje kazni, koliko god po nekim reakcijama bile premale, ipak je bolje nego da je nastupila zastara - rekao je kratko manjinski predstavnik Srba u Sinju Dušan Stojanac.

Podsjetio je na aktivnosti sadašnjeg saborskog zastupnika Borisa Miloševića koji je nadležna ministarstva upozoravao da se proces ubrza i privede kraju, kao i medija koji su o tome izvještavali.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više