Novosti

Politika

Napadnuti jer su Srbi

Skupina huligana na otoku Braču napala je petero sezonskih radnika. ‘Čuli su dva momka koji su Srbi iz Vukovara. Njih 15-20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: ‘Di je Srbin?’ Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih cipelariti’, posvjedočio je jedan od napadnutih

3ckz27alyx8a498femhfuwcspvv

(foto Miranda Čikotić/PIXSELL)

Prošli vikend u Supetru na otoku Braču dogodio se huliganski napad na međunacionalnoj osnovi. Kao uvertiru u ‘sigurnu turističku sezonu’, u nedjeljnim jutarnjim satima grupa od 20-ak nasilnika napala je petero sezonskih radnika – trojicu iz Slavonije, jednog mladića s Brača te djevojku iz Varaždina.

Najteže je ozlijeđen mladić iz Brača kome je slomljen nos na četiri mjesta.

- Vraćali smo se kućama nakon posla, prošli smo kraj prostorija Torcide Brač. Vjerojatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15-20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: ‘Di je Srbin?’ Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih cipelariti. Djevojka je legla na svog prijatelja, nastavili su tući i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: ‘Je li ovo potrebno?’ Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naletio taksist, ubilo bi nas. Počeo je trubiti, a oni su se razbježali - posvjedočio je napadnuti za Dalmatinski portal.

Policijski službenici su upućeni na mjesto događaja. Utvrđeno je da je više osoba napalo skupinu od petero mlađih osoba (26-godišnjaka, 26-godišnjakinju, dvojicu 21-godišnjaka i jednog 22-godišnjaka), koje su tom prilikom lakše ozlijedili.

Ubrzo nakon događaja u Supetru je uhićen 22-godišnjak, zbog sumnje da je sudjelovao u napadu i tom prilikom ozlijedio 26-godišnjaka. Kod 22-godišnjaka je utvrđena alkoholiziranost te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. U Splitu je uhićen 19-godišnjak, također zbog sumnje da je sudjelovao u navedenom događaju te je priveden u službene prostorije.

Kako se po policijskom izvještaju saznaje, 22-godišnjak je priveden u istražni pritvor i protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju. Osim kaznene prijave, protiv njega, kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu zbog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, s obzirom na to da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, u cilju pronalaska i procesuiranja ostalih sudionika događaja.

No kako javlja portal Index.hr, uhićeni su tokom ponedjeljka pušteni na slobodu. 

Na nemili događaj reagirala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je istakla da će grad povući donaciju Torcida kupu jer su napadači bili sudionici ili posjetitelji toga turnira.

- Grad Supetar je oduvijek bio i bit će tolerantan i otvoren grad za sve koji žele doći i posjetiti naš grad, raditi i živjeti. Ono što me tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak, ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem gradu. Također, kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida kupa (iako se napad nije se dogodio za vrijeme turnira) odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Našem Supetraninu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brzi oporavak, a apeliram na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti - kazala je Ivana Marković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više