Novosti

Politika

Kažnjen jer je Ivoševića nazvao četnikom

Kandidat Domovinskog pokreta Matej M. kažnjen je prekršajnom kaznom od 3.200 eura jer je splitskom dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću napisao da je četnik kojeg treba polomiti pa se pravdao kako mu je "nelogično da se netko rođen u Splitu može deklarirati Srbinom"

Large ivosevic

Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Matej M., 32-godišnji kandidat Domovinskog pokreta na prethodnim lokalnim izborima, kažnjen je kaznom od 3.200 eura jer je na Facebooku splitskom dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću napisao da je četnik i pritom mu još poručio da ga treba polomiti. U presudi splitskog Općinskog prekršajnog suda, javlja Dalmatinski portal, navodi se kako okrivljeni uopće ne pokazuje volju za isprikom pa je na kraju kažnjen zbog počinjenja prekršaja iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Postupak je pokrenut po Ivoševićevoj prijavi policiji nakon što je mu je Matej M. u komentarima pod jednoj od objava poručio sljedeće: "Majku ti tvoju tebi i dvosmjernoj traki. Uru vrimena vozim debilu jedan četnički. Treba tebe dobro polomi."

Splitska policija ubrzo ga je privela na Prekršajni sud, no sutkinja ga je pustila nakon ispitivanja. U svojoj obrani prvo je tvrdio da je Ivoševiću napisao da je četnik "jer ga je ime asociralo da bi mu netko mogao biti srpske nacionalnosti", a potom na kasnijim ročištima kako nije znao da je splitski dogradonačelnik pripadnik srpske manjine jer mu je "nelogično da se netko rođen u Splitu može deklarirati Srbinom". U istom navratu poručio je da četnike "smatra bandom" i poentirao da su to "ovi na vlasti".

Ali to nije sve. Kandidat Domovinskog pokreta u jednom se navratu pokušao izvući na vlastitu nepismenost. "I nisam napisao polomiti, nego polomi", poručio je na ročištu održanom prošlog tjedna. "Što to znači, to može značiti i da ste nepismeni?", upitala ga je sutkinja, kojoj Matej M. na kraju nije uspio objasniti značenje napisane riječi. 

Dogradonačelnik Ivošević potvrdio je da mu je okrivljeni i ranije slao komentare i poruke uvredljivog sadržaja, ali da ih nije prijavljivao. Ovaj put, objasnio je, to je učinio jer je odlučio da tome mora stati na kraj, tim više što se radi o vrijeđanju na nacionalnoj osnovi.

"Moj otac je pripadnik srpske nacionalne manjine, rođen je u Somboru u Vojvodini. Humanitarno je djelovao tijekom Domovinskog rata, a dva člana moje obitelji poginuli su kao pripadnici HV-a u tom ratu. Ponosan sam što sam koktel dvije nacije, a ovakve uvrede meni i obitelji teško padaju i vrijeđaju dostojanstvo", rekao je Ivošević.

Za prekršaj iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije inače je propisana novčana kazna od 5.000 do 30.000 kuna, odnosno, od 663,61 do 3.981,68 eura. Temeljem istog članka Zakona ranije je osuđen Zdravko Mamić zbog grubog vrijeđanja bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Mamić je, naime, 2013. u radijskom eteru rekao da Jovanović "ima krvna zrnca u sebi koja se pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko" te izrazio zaprepaštenje da "čovjek koji je Srbin i čovjek koji nikada u životu nije radio u znanosti, prosvjeti, u sportu, osim što je... bio dizač tegova" obnaša ministarsku dužnost u "najvažnijem resoru u državi". U presudi Županijskog suda u Varaždinu navodi se kako su Mamićeve izjave diskriminatorne jer impliciraju da građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli obnašati ministarsku funkciju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više