Novosti

Politika

Keleminčev fijasko

Unatoč pompoznim najavama, protest A-HSP-a u Trpinji ipak nije održan. Trpinjci samu najavu skupa smatraju pokušajem uznemiravanja i zastrašivanja srpskog stanovništva na koji su bili spremni da odgovore antiprotestom

Protest koji je Autohtona - Hrvatska stranka prava (A-HSP) Dražena Keleminca najavila u Trpinji za subotu, u 13 sati, nije održan. Iako je pre tri dana na portalu Hop.com.hr objavljen tekst pod naslovom ‘Plenkovićeva milicija zabranila skup protiv četničke ploče u Trpinji zbog prijetnji mladih Srba da će poklati ustaše’, prema rečima portparola Policijske uprave Vukovarsko-sremske Domagoja Džigumovića, skup nije bio zabranjen. Jesu li ga sami organizatori otkazali, Džigumović nam nije mogao potvrditi.

Zbog najavljenog skupa, Trpinju već nekoliko dana obilazi policija, saznajemo od meštana, koji to smatraju opravdanim jer se u samom centru nalaze dečji vrtić i osnovna škola. U subotu je na mesto najavljenog skupa stiglo nekoliko policijskih vozila s pripadnicima MUP-a, a primećeni su i policajci u civilu i civilnim automobilima. Uz njih, na ulazu u naselje iz pravca Vukovara i Osijeka, još po jedna patrola policije zaustavljala je i proveravala vozila.

Oko 13 sati, u centru sela se okupila i nekolicina meštana, većinom mladića. Samu najavu skupa A-HSP-a smatraju pokušajem uznemiravanja pa i zastrašivanja srpskog stanovništva na koji su bili spremni da odgovore antiprotestom. A-HSP je još 27. oktobra putem svoje web i Facebook stranice pozvao zainteresovane na ‘javni prosvjed u centru Trpinje ispred postavljene četničke ploče’. Pritom su ‘pojasnili’ kako je ‘selo Trpinja 1991. godine bilo mjesto iz kojeg su četnici i JNA napadali Vukovar preko Trpinjske ceste , a na kojoj je poginuo i heroj Domovinskog rata Blago Zadro’.

Upravo je na godišnjicu pogibije Blage Zadre, 16. oktobra, u Trpinji bilo zakazano gostovanje fudbalskih veterana Crvene zvezde iz Beograda koji su trebali uveličati 90 godina postojanja trpinjskog Fudbalskog kluba ‘Sinđelić’. Iako je tajming ovog događaja u delu hrvatske javnosti doživljen kao provokacija, u Upravi kluba su to kategorično odbacili, ali su nakon razgovora s policijom odlučili da zbog sigurnosnih razloga odgode najavljenu utakmicu.

Inače, ploča koja je zasmetala Keleminčevim pristašama i zbog koje su odlučili da organizuju javni protest u Trpinji, postavljena je još 2005. godine i predstavlja, kako na njoj piše, kamen temeljac za spomenik žrtvama rata 1991. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više