Novosti

Kronika

Дрaгa - нajoмрaжeниja српскa крaљицa

Прeдaвaњу o Дрaги Oбрeнoвић, супрузи крaљa Aлeксaндрa Oбрeнoвићa чиjи су живoт прaтили брojни скaндaли, oдржao je прoфeсoр хистoриje из Tрпињe Зoрaн Jaкшић у oсjeчкoм пoдoдбoру СKД-a "Прoсвjeтa"

Large 6

U prostorijama osječkog pododbora SKD-a "Prosvjeta", održan je 12. ovogodišnji program, posvećen predavanju na temu "Kraljica Draga Obrenović", koje je održao profesor historije iz Trpinje Zoran Jakšić. Kroz videoprezentaciju, na osebujan način, slušaocima je približeno historijsko razdoblje u kome na srpskom prijestolju dolazi do pada dinastije Obrenović te ponovnog dolaska na vlast dinastije Karađorđević.

Draga Obrenović, djevojačko Lunjevica, bila je kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića, posljednjeg kralja iz dinastije Obrenovića. Prije nego što je postala kraljica, Draga je bila udovica inženjera Svetozara Mašina i dvorska dama na dvoru kraljice Natalije Obrenović.

Ubijena je zajedno s kraljem tokom Majskog prevrata 30. maja 1903. godine. Kroz historiju ostala je zapamćena kao "najomraženija srpska kraljica", a njen život pratili su brojni skandali. Međutim, javnosti je manje poznato da je ona zapravo bila obrazovana osoba, da je znala više stranih jezika, kao i to da je voljela čitati i pisati pripovijetke i romane. Bila je članica novinarskog društva i urednica jednog časopisa.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više