Novosti

Društvo

Kilav pomak

U 2022., osim 36 domaćih škola i osam inozemnih, Jasenovac je obišlo 10 organiziranih grupa iz Hrvatske i 46 grupa iz Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Austrije te Bosne i Hercegovine. Spomen područje Jasenovac posjetilo je ukupno 14.548 posjetitelja

Large intrigator anja

(foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Spomen područje Jasenovac u prošloj 2022. godini posjetio je "rekordan" broj školskih grupa iz Hrvatske. Po prvi put otkako je Memorijalni muzej ponovo započeo s radom, od 2006., zabilježeni su dolasci 36 škola, tj. 23 grupe iz osnovnih i 13 iz srednjih škola, koje su održale jednodnevnu terensku nastavu za učenike i učenice.

Sitan je to pomak. U godišnjim izvještajima o edukativnim obilascima mjesta najvećeg ustaškog logora u Drugom svjetskom ratu redovito je stajala tužna statistika, koja je sada tek malo poboljšana. Broj posjetitelja podijeljen sa svim radnim danima u jednoj godini govori da memorijalni kompleks većinu vremena zjapi prazan, a broj školskih grupa rijetko kad bi premašivao dvadeset.

U 2022., osim 36 domaćih škola i osam inozemnih, Jasenovac je obišlo deset organiziranih grupa iz Hrvatske i 46 grupa iz Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Austrije te Bosne i Hercegovine. Spomen područje Jasenovac posjetilo je ukupno 14.548 posjetitelja. Od toga je 6.784 posjetitelja bilo iz Hrvatske, a 7.764 iz stranih država.

Nešto bolji odaziv škola iz Hrvatske krije se u obnovljenoj preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon pandemijskog zatišja. Dvije i pol godine poslije prve preporuke, Ministarstvo je ponovo uputilo poziv školama sa smjernicama o posjeti Jasenovcu i o financiranju putnih troškova. Podsjećanje na obilazak ovog spomen područja uslijedilo je nakon pisanja Novosti o zanemarenoj terenskoj nastavi u Jasenovcu u trenutku kada su svi drugi školski izleti održavani uz poštivanje određenih epidemioloških mjera.

Iz Spomen područja Jasenovac ističu da se u 2022. dogodio iskorak u pozitivnom smjeru, ali isto tako se nadaju će se broj posjetitelja i školskih grupa povećati u ovoj godini. Podsjetimo, Ministarstvo je za školski obilazak Jasenovca 2020. osiguralo oko 2,6 milijuna kuna. Godinu kasnije, 2021., u proračunu se našlo gotovo 4 milijuna kuna. U 2022. Ministarstvo znanosti i obrazovanja za tu svrhu predvidjelo ukupno oko 4,5 milijuna kuna. Veći dio sredstava u zadnje tri godine, ipak je ostao neiskorišten.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više