Novosti

Stogodnjak

Kralj je u gradu

25.8. – 1.9.1923: Na prvu vijest da se kralj Aleksandar Karađorđević nalazi u Zagrebu mnoštvo građana je izašlo na ulice da bi ga pozdravilo, iako nisu znali ni gdje se nalazi, ni kad će stići u njihov dio grada

Large kralj

Kralj je posjetio Maksimir, pitomce Vojne akademiju u Podsusedu, te se provezao Jelačić placem (foto Wikimedia)

U Zagreb je neočekivano, na proputovanju s Bleda, stigao kralj Aleksandar Karađorđević. Na prvu vijest da se kralj nalazi u gradu mnoštvo građana je izašlo na ulice da bi ga pozdravilo, iako nisu znali ni gdje se nalazi, ni kad će stići u njihov dio grada. Oni koji su imali sreću da ga susretnu priredili su mu oduševljene ovacije. Kralj je posjetio Maksimir, pitomce Vojne akademiju u Podsusedu, te se provezao Jelačić placem, Jurišićevom, Draškovićevom i Vlaškom ulicom, a najveći pljesak pobrao je na igralištu HAŠK-a gdje se upravo o tom trenutku održavao ženski teniski turnir za prvenstvo Jugoslavije. Kraće je vrijeme sjedio s publikom na istočnoj tribini, promatrajući meč Antolković - Hagenauer. U kasnim poslijepodnevnim satima kralj je otputovao u Zaprešić.

 

 

Konačno je objavljen tekst memoranduma što ga je talijanska vlada, u povodu "riječkog pitanja", uputila Jugoslaviji. Tekst sadrži četiri točke: da riječku vladu preuzima paritetna komisija, da paritetna komisija prenosi političku i administrativnu upravu nad Rijekom na talijansku vladu, da paritetna vlada isto tako upravlja željezničkim konzorcijem, kao i da Baroševa luka i Delta dolaze pod jugoslavenski suverenitet, s tim da 99 godina ostaju neodvojivi dio grada Rijeke.

 

 

Aneksijskim zakonima je, uz ostalo, ukinuta i upotreba slovenskog jezika u Goričkoj. Nisu pomogli ni protesti slovenskih poslanika u parlamentu. Zanimljiv je jedan slučaj iz Idrije. Tu je, u gimnaziji, također ukinut slovenski jezik, a svi profesori-Slovenci poslani su u mirovinu. Na njihova mjesta su, pišu slovenske novine, "došli dalmatinski izrodi koji znaju naš jezik". Međutim, Talijanima ni takva gimnazija nije po volji, pa se sve češće govori da će biti ukinuta i sama gimnazija, i to "na način da će se najprije ukinuti prvi razred, a onda postepeno i svi ostali…"

 

 

Pred engleskim parlamentom našao se neobičan slučaj, onaj Srpkinje Teodore Kostić koja je još prije pet godina doputovala u Lester, u Engleskoj, svojem zaručniku kojeg je davno upoznala na solunskom frontu. Međutim, zaručnik sada više nije želio ni čuti za vjenčanje, pa je otjerao Teodoru. U međuvremenu je ministar unutrašnjih poslova Short obavijestio zastupnike da je Teodori dopušten ulazak u zemlju, ali pod uvjetom da se vjenča u roku mjesec dana. Ali kad je proteklo mjesec dana, a ona se nije udala, naređeno joj je da napusti zemlju. Međutim, u pomoć su joj tada priskočili dobri ljudi i pomogli joj da se zaposli. "Zbog toga nismo ni inzistirali da napusti Englesku", rekao je Short u parlamentu. U međuvremenu su neki engleski listovi Teodoru prozvali "srpskom ljepoticom". Trebalo joj je četiri godine da uštedi za troškove povratka u Srbiju. Na odlasku, u Doveru, ovih je dana, sada 22-godišnja Teodora, izjavila: "Ako se ikada više budem vraćala u Englesku, to nikako neće biti zbog udaje!"

 

 

Cijela Slavonija je pod svojevrsnom opsadom. Više od 100 oružnika traga za razbojničkim vođom Jovom Stanisavljevićem-Čarugom. Pročešljali su šumovite doline i brda Krndije, ispitali na desetke svjedoka, pregledali više od 200 kuća u raznim selima i samo u jednoj od njih, onoj u Velikom Nabrđu, pronašli Čarugino skrovište. Nalazilo se u podrumu, a u njega se ulazilo – s tavana! Uz kuću je, naime, bio dograđen dio koji je na prvi pogled izgledao kao dimnjak, ali kad su oružnici zavirili u njega imali su što vidjeti – u njemu su se nalazile posebne ljestve kojima se Čaruga služio kad se s tavana spuštao u svoje tajno skrovište u podrumu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više