Novosti

Kultura

Kreće novo izdanje Subversive Festivala

U predfestivalskom programu politička filozofkinja Chantal Mouffe u petak će održati predavanje uz diskusiju na temu preobrazbe demokratskog života u kontekstu pojave pandemije i ekološke krize

Large chantal

Chantal Mouffe (foto Subversive Festival)

U nedjelju počinje 16. izdanje Subversive Festivala koji će trajati do 29. svibnja. Očekuje nas novo raskošno festivalsko izdanje s bogatim filmskim i diskurzivnim programom, diskusijama, panelima i predavanjima uz gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, a sve uz ovogodišnju festivalsku temu "Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće", kako obećavaju organizatori.

Kao svojevrsno predfestivalsko događanje u petak, 12. svibnja u MSU Zagreb u Dvorani Gorgona s početkom u 19 sati održat će se predavanje političke filozofkinje Chantal Mouffe uz predstavljanje njezine nove knjige "Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata" uz kasniju diskusiju s dogradonačelnicom Zagreba i profesoricom na Fakultetu političkih znanosti Danijelom Dolenec na kojoj će raspraviti prijedloge za preobrazbe demokratskog života u kontekstu pojave pandemije i ekološke krize.

U novoj knjizi Chantal Mouffe postavlja pitanje što to danas mobilizira građane i aktiviste u suvremenim društvenim pokretima, s posebnim osvrtom na ekološke pokrete i prosvjede. Pokušava odgovoriti koji su afekti, odnosno strasti uključene u taj angažman, pogotovo kod mladih.

Chantal Mouffe je politička filozofkinja koja predaje na Westminsterskom univerzitetu u Londonu. Sama i/ili s Ernestom Laclauom potpisala je neke od najutjecajnijih knjiga iz područja političke i socijalne teorije, a njezina nova knjiga u prijevodu Hane Dvornik izašla je u izdanju Multimedijalnog instituta, jednog od organizatora predavanja uz Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb.

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. Filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer "Dragan Rubeša" za najbolji dokumentarni i igrani film.

U nedjelju, 14. svibnja u kinu Tuškanac 16. SFF otvara ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda "Na Adamantu: Nitko nije savršen" cijenjenog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta. Jedan od najcjenjenijih predstavnika rumunjskog novog vala Cristian Mungiu donosi izvrsnu naturalističku dramu "R.M.N. Stanje nacije" koja postaje košmarna alegorija netolerancije. Veliki Aleksandr Sokurov okušao se po prvi put u žanru animiranog filma ali na svoj specifičan način. Njegova fantastično-eksperimentalna "Bajka" prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju. O ostatku igrane selekcije čitajte ovdje.

U ovogodišnjoj dokumentarnoj konkurenciji 16. SFF-a izdvaja se najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea "El Eco" autorice Tatiane Huezo koji donosi sjetan portret ruralne obitelji i odrastanja u istoimenom selu na sjeveru Meksika. Subversiveu u goste dolaze srpski filmaši Luka Papić i Srđa Vučo koji će predstaviti svoja dva zajednička filma. O ostatku dokumentarne selekcije čitajte ovdje.

Tu je i retrospektiva "Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati)", Hommage Johnu Smithu, Kinematografija otpora… Cjelokupni filmski program i raspored pogledajte ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više