Novosti

Politika

VIDEO Kreće obnova kompleksa u Jasenovcu

Krenuli smo s ciljem da cijeli logorski kompleks i sve što imamo u Jasenovcu započnemo obnavljati, uređivati i dovoditi u stanje u kojem ovako jedinstven logorski kompleks zaslužuje biti, najavio je Milorad Pupovac

Large pupovac

Milorad Pupovac (foto SNV)

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) obišli su u četvrtak lokalitet Krapje u sklopu Javne ustanove spomen područja (JUSP) Jasenovac, gdje su odali počast žrtvama i najavili akcijski plan obnove i ulaganja u taj logorski kompleks. Lokalitet Krapje pripada samim počecima uspostave koncentracijskog sustava kod Jasenovca, a bio je aktivan do 22. travnja 1945. godine.

Viši kustos JUSP-a Jasenovac Đorđe Mihovilović kaže da je Krapje ključan i značajan lokalitet koji pripada spomen području zato što je sustav koncentracijskog logora započeo upravo u Krapju. Logori u Krapju i u Bročicama djelovali su kratko, do sredine 11. mjeseca 1941. godine, i to zbog čestih poplava, dodao je Mihovilović.

Predstavnici SNV-a položili su cvijeće na mjestu spomenika koji je u šumi kraj Krapja, na mjestu logora, stajao sve do rata 90-ih godina, kada je uništen, a ne zna se točno ni što je pisalo na spomeniku niti koliko je ondje bilo žrtava. Spomenik je izgradio Ninoslav Janković, a predstavljao je pupoljak, na tragu Kamenog cvijeta u Jasenovcu autora Bogdana Bogdanovića. Mihovilović je rekao da se u suradnji s Ministarstvom kulture ulažu u obnovu središnjeg spomenika u Krapju.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je da su nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem i nadležnim ministrima odlučili napraviti akcijski plan koji će uskoro usvojiti Vlada.

"Krenuli smo s ciljem da cijeli logorski kompleks i sve što imamo u Jasenovcu započnemo obnavljati, uređivati i dovoditi u stanje u kojem ovako jedinstven logorski kompleks zaslužuje biti", rekao je.

Dodaje da će plan sadržavati različite aspekte neophodnih proračunskih sredstava, do izgradnje dodatnih aneksa za aktivnosti memorijalnog područja, istraživačkih, edukacijskih, medijskih aktivnosti i obilježavanja i raščišćavanja spomen područja. Pupovac je naglasio kako je smisao njihova današnjeg dolaska u Krapje da niti jedno od tih mjesta ne bude zaboravljeno, već da bude tretirano kao dio jasenovačkog logorskog kompleksa, te da sva grobna mjesta budu obilježena s pijetetom.

"Zbog toga da bismo opću svijest i kulturu o karakteru i prirodi ustaškog režima NDH učinili javno prisutnom za svakog našeg građana i svakoga tko želi doći na ovo mjesto, što do sada nije bio slučaj", kazao je Pupovac.

Prije dolaska na lokalitet Krapje održana je liturgija u Hramu Svetog proroka Ilije u selu Mlaka, koju je predvodio episkop slavonski Jovan Ćulibrk

Pupovac: Takvi ne morate ni dolaziti u Jasenovac

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je u četvrtak predsjednicima Republike i Vlade da, nastave li svađu, ne dolaze u Jasenovac na sutrašnju državnu komemoraciju u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora.

"Tko god misli sutra doći i nastaviti takvu svađu, sramotnu svađu kakva se dogodila jučer i kakva se događa već mjesecima, onda nema potrebe da dolaze u Jasenovac jer na tom mjestu ne treba se svađati ni sa kim,  ni sa potomcima partizana, ni sa potomcima ustaša", naglasio je Pupovac koji je u izaslanstvu Srpskog narodnog vijeća sudjelovao na liturgiji u Mlaki i Krapju povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.

Na novinarsko pitanje kako tumači aktualni odnos između predsjednika i premijera, izrazio je nadu da se svađa sutra neće ponoviti, "jer ako se dogodi to što je bilo jučer, bolje bi bilo da nitko ne dođe, to je i moja poruka. "To mjesto mora biti mjesto pomirenja i žrtve moraju biti komemorirane u smislu stvaranja mira u ovoj zemlji i izmirenja među ljudima", dodao je.

Pozdravio je zaključke sa nedavnog sastanka s premijerom te potpredsjednicima Vlade i nadležnim ministrima, na kojemu su, rekao je, raspravljena pitanja sastavljena u dokumentu "Deset točaka o Jasenovcu" te drugim pitanjima odnosa prema žrtvama ustaškog režima i njihovu statusu, kao i odnosu prema ustaškom pokretu u Hrvatskoj.

Pupovac je naglasio kako je taj sastanak "došao u zadnji tren", a da nije došao, istaknuo je, raslojenost u društvu bila bi još veća, pa ga je stoga ocijenio kao jednog od najuspješnijih i najkonkretnijih do sada po svim pitanjima o kojima se diskutiralo.

Naveo je kako su sudionici tog sastanka na tragu dogovora i opredijeljenosti da se ustanovi mehanizam sankcioniranja onih koji veličaju ustaški režim ili bilo koji drugi nacistički režim kao što je bio četnički ili neki treći,.

"Usuglasili smo se da ćemo ići tražiti rješenje. Neću govoriti koje je to rješenje moguće i spominjano, jer to je stvar koju još treba raspraviti. Na tom sastanku postignut je napredak i u tom pogledu", poručio je Pupovac.

Novinare je zanimalo zašto su predstavnici židovske zajednice neće sudjelovati na državnoj, već na komemoraciji 28. travnja, na što je rekao da je svatko bez dogovora odlučio zauzeti jedan dio komemoracije, prema vlastitom odabiru. Najavio je da će uz sutrašnju sudjelovati i na toj komemoraciji koju organizira koordinacija židovskih općina.

"To što predstavnici židovskog naroda neće doći, ne treba nikome zamjeriti", istaknuo je.

 

Video iz Krapja kraj Jasenovca možete pogledati ako kliknete na fotografiju iznad teksta ili ovdje

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više