Novosti

Kronika

Križevci uklanjaju sramotne grafite

Proustaški grafiti koji su se pojavili u križevačkoj ulici Ljudevita Vukotinovića, prošlog su tjedna napokon uklonjeni. Odluku o njihovom uklanjanju donijela je križevačka gradska vlast

U5jynjojacb4p6eec0o6w4n3361

Izvorni grafiti ostaju, ustaški lete van – Križevci

Proustaški grafiti koji su se pojavili u križevačkoj ulici Ljudevita Vukotinovića, prošlog su tjedna napokon uklonjeni. Odluku o njihovom uklanjanju donijela je križevačka gradska vlast na čelu s aktualnim gradonačelnikom Mariom Rajnom (Nezavisni), koji se o svemu ponovno javno očitovao.

- Vjerojatno je svakome jasno da se mi, kao Grad, možemo baviti uklanjanjem posljedica ovakvog neprimjerenog ponašanja, dok bi dio vezan za opću kulturu, toleranciju pa i pitanje povijesti, trebalo poticati prije svega iz svake obitelji te društva općenito. Možda bismo se svi tada manje susretali s devastacijom javnih prostora općenito, nevezano samo uz fašističku ikonografiju. Problem se pojavljuje s općom atmosferom u Hrvatskoj, u kojoj neke ideje ekstremne desnice postaju opće prihvaćene ili se barem tako prikazuju - rekao je Rajn i dodao kako gradska vlast ne zatvara oči pred ovim problemom pa ovisno o slučaju, lokaciji i vlasništvu, svako malo prebojava problematične grafite.

O slučaju fašističkih grafita, prenijevši tekst iz Novosti, prigorsku javnost obavijestio je i Podravski list. Velika rasprava podigla se i na društvenim mrežama, odnosno službenoj Facebook stranici spomenutog Podravskog lista, na kojoj su građani komentarima osudili pojavu ustaških simbola u Križevcima. - Gospodin Rajn je to lijepo objasnio, školovan i pametan čovjek. Da bar imamo više takvih ljudi na značajnim mjestima - u komentaru istaknuo je Davor Jug.

Drago Huzja ukratko je napisao kako je uzrok pojavi fašističkih grafita isključivo kućni odgoj. Prošle 2018. godine, Novosti su svojim pisanjem u više navrata uspjele potaknuti nadležne križevačke institucije da uklone više proustaških grafita uperenih protiv srpskog naroda i prigorskih antifašista - od grafita očišćen je i spomenik NOB-a u blizini jedne križevačke osnovne škole.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više