Novosti

Kronika

Kulin fasov’o na Spasovo

Šesnaesta Kulinijada održana u Jagodnjaku: Stručni žiri baranjsko-slavonsko-vojvođanskim kulinima dodijelio je 12 zlatnih, 81 srebrnu i 23 bronzane medalje

5srks0xri07rn9gbdren7omso74

Na jagodnjačku Kulinijadu stiglo je 119 uzoraka kulina iz različitih mjesta

Sredinom maja ove godine na Fejsbuku se pojavila ova pjesmica: ‘Zima ciča, / počinje priča. / Meso, so, / paprika – puni se katica. / Pušnica, dim, / panj – svaki drugi dan. / Mjesecima zrenje, / strpljenje i – poštenje. / Na Spasovo, / kulin je fasov’o!’ Prvih osam stihova napisao je Ljubomir Damjanović, projekt-menadžer Općine Jagodnjak i amaterski pjesnik, a posljednja dva su, kako sam kaže, ‘iz tradicije, tak’ su govor’li u Kačvol’’ (a Kačvola je staro, u narodu još uvijek živo ime baranjskog sela i općinskog središta Jagodnjaka).

I stvarno, 25. maja, na Spasovo, u Kačvoli ‘kulin je fasov’o’ (to jest ‘dobio svoje’), jer je svih 119 uzoraka koje su na ovogodišnju, 16. po redu Kulinijadu predali proizvođači kulina iz Baranje, Slavonije i Vojvodine – pojedeno u slast. Stručni žiri baranjsko-slavonsko-vojvođanskim kulinima dodijelio je 12 zlatnih, 81 srebrnu i 23 bronzane medalje te tri zahvalnice. Najbolji kulin napravio je Nikola Barišić iz Valpova, koji je ocijenjen s 93,25 bodova, dok su drugo i treće mjesto osvojili OPG Ivan Bucić iz Donje Pištane kod Orahovice, a treće Ana Žulj iz baranjskog Čeminca. Preostale zlatne medalje osvojili su OPG Slađan Novosel (Gat), Kristijan Novosel (Gat), OPG Ivan Bucić još jednom (Donja Pištana), Petar Žulj (Čeminac), Anita i Tamara Povoljnjak (Jagodnjak), Ratko Putnik (Beli Manastir), Veljko Miljić (Jagodnjak), Dušan Jurić (Petrova Slatina) te Marko Spajić (Otok).

Kulinijada u Jagodnjaku, koju organizuje Općina Jagodnjak uz pomoć brojnih suorganizatora, izrasla je u jednu od najvažnijih manifestacija toga tipa u široj regiji. Kulinijada je dio šire manifestacije nazvane Dani kulina, koja traje četiri dana i odvija se u Jagodnjaku i Bolmanu.

Prvog dana, uz ocjenjivanje kulina i zabavu, brojni OPG-ovi i udruge nudili su svoje proizvode, članovi belomanastirske udruge PSIOS kuvali su grah u glinenim loncima, Darđani i Jagodnjačani takmičili su se u povlačenju konopa i obaranju ruke, točilo se domaće đakovačko pivo, selom su defilovali konji i konjske zaprege. Dani kulina potom su nastavljeni likovnom kolonijom i smotrom folklora pa školom orijentacije i fišijadom te koncertom ‘Divljih jagoda’. Manifestacija je završena u nedjelju u Bolmanu, u dijelu sela koje se od pamtivijeka zove Pariz, takmičenjem u spravljanju cigan-pečenja te romskom i narodnom muzikom do ponoći.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više