Novosti

Politika

Kuščević je zlokobnom potjernicom zabio autogol

Ostavku Lovre Kuščevića za Novosti su komentirali Srđan Dvornik i Đurđa Knežević, sociolog i književnica koje je bivši ministar napao putem Facebooka

2gr5d0lj1sinx1hyvax7rl7ff21

Lovro Kuščević (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Ostavka je naprosto jako zakašnjela. Kuščević kao da se bio pouzdao da će institucijama trebati sto godina da nešto nađu i dokažu, zaboravljajući da je u politici diskreditacija mnogo jača – ako se dogodi. A eto, dogodila se - komentirao je za Novosti sociolog i prevoditelj Srđan Dvornik ostavku Lovre Kuščevića, ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a.

Kuščević, koji je u podedjeljak podnio ostavku zbog niza afera, dan ranije napao je Dvornika i feministkinju i književnicu Đurđu Knežević u svom, sada vidimo, neuspješnom pokušaju da skrene pažnju s malverzacija oko zemljišta na otoku Braču.

- Jasno mi je da je ta negativna percepcija predstavlja veliki teret za stranku i vladu. Ponosan sam na svoj rad. S istim ću žarom kao i dosad nastaviti rad u Saboru, kao županijski vijećnik i kao općinski vijećnik u Nerežišću - rekao je Kuščević na konferenciji za novinare.

Riječ je o sasvim drugačijem istupu od onoga u nedjelju, kada je sada već bivši ministar u podužem statusu napao Knežević, koja u prilogu za N1 televiziju komentirala njegove poslove, te Dvornika zbog njegovog istupa u Jutarnjem listu gdje je ispričao vlastita iskustva s krađom zemljišta na Braču.

Kuščević je Dvornika nazvao lijevim aktivistom koji je radio kao izvršni direktor u Soroševom Institutu Otvoreno društvo i u ‘nekim ljevičarskim organizacijama’. Za Knežević je napisao da je ‘politička aktivistica, feministica, osoba koja želi izbaciti vjeronauk iz škola’ te netočno dodao kako je Dvornikova životna partnerica.

‘Sjetite se što sam rekao, napadaju me lijevi aktivisti! Dok me ovakvi napadaju znam da sam na pravom putu! I naravno da nisam ja cilj već sredstvo, oni nisu organizatori već oruđe, a cilj je ono što nisu uspjeli 1990-ih sve uz pomoć Soroševog novca. Ovo su sve neoborive činjenice’, ‘prokazao’ ih je tako Kuščević.

- Ministar Kuščević reagirao je topovima na vrapce, kako bi se reklo. On reagira na izjave u kojima ga se uopće nije spominjalo niti napadalo. To je paranoičan način pristupanju stvarima. Ili možda on zna nešto više nego mi, odnosno zna da su stvari o kojima sam govorio dubinski povezane s njegovom ulogom. Po njegovoj reakciji, moramo dopustiti i tu mogućnost - rekao je Srđan Dvornik i dodao kako je Kuščević napisao da je u Institutu Otvorenom društvu radio ‘do smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana’, što se kalendarski podudara.

- Ne znam je li htio reći da nisam otišao iz Instituta Otvoreno društvo dok nisam dokusurio jadnog Tuđmana - našalio se Dvornik.

No šalu na stranu, kazao je Dvornik, političke konstrukcije koje koristi Kuščević kada govori o djelovanju tog instituta na razini su onih iz 1990-ih i narativa koje su koristili opskurni mediji poput Slobodnog tjednika.

- Čini se da Kuščević nije evoluirao dalje od toga. On može impresionirati uzak, konzervativan i dosta neuk segment hrvatskog političkog tijela. I to je sve - zaključio je Dvornik.

Đurđa Knežević pak Kuščevićev Facebook stratus opisuje kao nepromišljenu reakciju koju je bivši ministar počinio na vlastitu štetu.

- Naime, njegova pozicija u tom trenutku je bila pozicija moći i, u boljim društvima, ne bi mu smjelo pasti na pamet da ju na bilo koji način zloupotrebljava. Nepromišljenost ide i dalje od toga, sve do svojevrsnog autogola. Naime, u svom tekstu-potjernici na Faceu negoduje što ja govorim da ljudi u Nerežišćima ne govore zbog straha, jer to valjda nije tako. Međutim, upravo se, dokopavši konačno dva imena i prezimena (Dvornika i mene, koja čak u samom tekstu na koji je reagirao, nisam imenom ni (s)likom spomenuta), smislio je i u javni prostor pustio ovakvu, sadržajno prilično besmislenu, ali značenjem zlokobnu potjernicu. Dakle, građani Nerežišća imaju, u stvari, pravo kad se boje, jer bi im se i samima nešto takvo moglo sasuti na glavu. To je nedvojbena poruka i ona je u tom širem smislu, obzirom na njegovu funkciju, zastrašujuća - rekla je Knežević za Novosti.

Dodala je da Kuščević nema problema samo s nekretninama, već i shvaćanjem te prihvaćanjem nekih društvenih promjena koje su se kroz povijest dogodile u svijetu.

- Tako je on zapeo u vremenu kad je feminizam u javnom odnošenju bio psovka. Nazvati nekog feministicom je, vjerujem nažalost za mnoge, pa vidimo napokon i za Kuščevića, i danas psovka, ali pametniji i pristojniji ionako psuju u privatnom prostoru. Društvo nam je ipak posljednjih nekoliko decenija savladalo jednu drugu razinu razumijevanja feminizma, kao pokreta za prava žena, a tu razinu, makar nominalno, u svoje je programe uključila i njegova stranka. Trebalo bi upitati ženski ogranak HDZ, Katarina Zrinska, da li su suglasne s takvom, psovačkom upotrebom pojma feminizam. Samim time, Kuščević usprkos namjeri, nije me ni mogao uvrijediti jer ja jesam feministkinja - kazala je Knežević.

Ona smatra da se Kuščević uklapa u hrvatsko društvo koje je u regresiji.

- O nekom zaokretu je teško govoriti, na koncu, HDZ usprkos svim naporima Plenkovića da ga malo prefarba i opere, nije još izašao iz ‘91. godine. Ništa se senzacionalno nije dogodilo, nastavit će po starom. Ne treba im dati ni malo kredita - zaključila je Đurđa Knežević

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više