>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Labuđe jezero

Vlada čiji su svi ministri ministri imovine ne može računati na pobjedu na idućim izborima, čak ni u ovako devastiranoj zemlji. Sve to ide na ruku sirotom Bernardiću, rekao je Šprajc. A na Kolindinu izjavu kako migrante ne mlati policija, već ih tuku grane po gustim šumama, zagnjurio je glavu duboko u šake…

Otvoreno, HRT, 3. srpnja, 22:00

Profesor Branko Caratan u dahu je izgovorio dojmljiv solilokvij o moralnim kriterijima u skandinavskoj politici, koju odlično poznaje jer je bio ambasador u Švedskoj, i time ujedno pokazao zašto Hrvatska ne prosperira, već propada. ‘Znale su se i u Švedskoj događati afere, ali su brzo rješavane’, rekao je ovaj umirovljeni profesor FPZ-a pa nastavio: ‘Krajem 1990-ih potpredsjednica vlade vladinom je karticom kupovala robu – čokoladu, pelene, cigarete, plaćala parking. Izletjela je iz vlade – sletjela je tri stepenice dolje, dugo se oporavljala. Drugi primjer: švedskog premijera supruga je vozila na posao pri čemu je napravila prometni prekršaj, a policajac je naplatio kaznu. Poslije se u parlamentu raspravljalo je li policajac premijeru dao popust ili naplatio pravu kaznu. Ispalo je da je policajac dobro naplatio i obojica su preživjela.’ Caratan je dodao da je jedna ministrica odletjela jer nije plaćala kabelsku televiziju. Kod nas ministra mogu naći pored trupla s pištoljem iz čije cijevi suklja dim, ali premijer će reći da ‘vrijedi presumpcija nevinosti’ (do kraja suđenja proći će godine) ili ‘neka institucije rade svoj posao’ ili, ako je truplo hladno, npr. nađeno u frižideru, ‘pa to je davno bilo, ne možemo čovjeka sad zato gnjaviti…’ Mislav Togonal zna napraviti atraktivnu emisiju i kad mu dvoje glavnih protagonista, HNS i HDZ, otkažu gostovanje. Neka, sudilo im se in absentia i bilo je dobro.

Studio uživo, N1, 4. srpnja, 10:00

A možda bi Andreju Plenkoviću ipak bilo pametnije da je onda prihvatio ponude ljevice pa postao šef SDP-a? S ovom družinom koju vodi ni sveti Franjo ne bi imao šanse. Prema količini afera ova je vlada, dosad, vjerojatno rekorderska! Što se tiče korupcije, Plenković je neporočan, ali… Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je: ’HDZ je sekta koja je uništila budućnost našoj djeci. Hrvatska treba krenuti iz početka. Ovo će se inače nastaviti događati. Ja ne mogu nabrojati sve njihove afere. Mercedes Gabrijele Žalac se ne spominje, Tolušić… Ljudi tamo nisu zbog ideologije već zbog interesa. Oni grabe koliko mogu dok im građani ne kažu ne. HDZ nije ideološka stranka. Glume kvazidesnicu. Neki dan je neki dečko napustio HDZ jer mu nisu dali ono što mu, prema njegovoj percepciji, pripada. Oni su sekta i nadam se da će im građani na idući izborima reći ne… Ovdje se ne radi o jednom ministru, već o političkoj opciji koja ima brigu za sebe na svim razinama. Radi se o HDZ-u. Ove afere koje izlaze iz dana u dan pokazuju da je to istina.’ Dodao je da HNS prijeti vodenim pištoljem, u kojemu nema vode. Glede svoje kuće, koja također nije upisana u katastar, rekao je kako kuća nije gotova, ali netko pokušava napraviti nepostojeću paralelu između njega i Kuščevića. Beljak se zalaže za zakon kojim će se omogućiti institucijama da provjere porijeklo imovine raznih kuščevića. Dobra ideja, u ovoj zemlji ima jednake šanse kao i ‘Robin Hood zakon’ Vesne Škare Ožbolt (oduzimanje nezakonito stečene imovine). Dakle, nikakve.

RTL Direkt, 4. srpnja, 21:15

Na Prvom je ‘Otvoreno’ Damira Smrtića, dakle instinktivno se uzima daljinski i prebacuje na Šprajca jer se zna da će u ‘Otvorenom’ biti neka smor rasprava. I doista, dok na HRT-u gosti divane o euru (svi su za, nitko protiv), Šprajc zakucava na temi Kuščević i premijerovom proglašenju ‘zastare’. Voditelj ‘Direkta’ prevodi stvari na normalan jezik, na svima poznatu pravnu normu koju je patentirao stari hrvatski jurist Rojs – ‘ko je jamio, jamio’. Šprajc prikazuje cijeli arhipelag Kuščevićevih nekretnina, on ih nije prijavio u katastar jer se pogubio, ali pogubio se bogami i premijer kojemu je prijan Lovro napravio silne usluge – odradio mu je poništenje dva problematična referenduma, sad se spremao naći rješenje i za treći, onaj o umirovljenju sa 67, a mijenjao je i tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa, u dentističkom smjeru vadio mu je sve zube. Čini se da je Lovro sudjelovao i u izvlačenju Plenkovića iz kliješta Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. I sad bi tom i takvom Lovri trebalo dati cipelu? Pa neće moći, ove noći. Lovro je, naravno, politički mrtav, samo to još ne zna, a stranka čiji su svi ministri ministri imovine ne može računati na pobjedu na idućim izborima, čak ni u ovako devastiranoj zemlji. Nije tu jedan crni labud, tu je cijelo labuđe jezero. Sve to ide na ruku sirotom Bernardiću, kako lijepo reče Šprajc, čija je emisija pravi vatromet! Na Kolindinu izjavu kako migrante ne mlati policija, već ih tuku grane po gustim šumama, zagnjurio je glavu duboko u šake, kako se ne bi vidio podsmijeh. To je presedan u našim informativnim emisijama, presedan vrijedan pohvale jer je riječ o najsadržajnijem mogućem komentaru. Predsjednica je toga dana ujutro na Katoličkom radiju pjevala ‘Krista na žalu’ i propagirala tvrdnju kako život počinje od začeća (Markić, Petrov, Batarelo itd.), popodne je zagovarala prava žena i demokraciju, a između toga hajcala protiv migranata. Divota.

Novi dan, N1, 5. srpnja, 08:00

Plenković bi trebao biti Houdini da se izvuče iz svih okova u koje se sapeo. Kuščević, Marić, Žalac, Tolušić, Kujundžić, Murganić – pa kakva je to vlada, tko za njih može glasati? Ali nije samo to. Na jesen ga čeka teška situacija oko referenduma o umirovljenju sa 67 godina (joj, kad počnu curiti hadezeovci umirovljeni u cvijetu mladosti na penzije veće od plaća!), pa arbitraža s Mađarima (gubimo oko četiri milijarde kuna), pa loši rezultati turističke sezone… Neće to odmoći samo njemu, već i Kolindi. ‘U biračkom tijelu se događa test – parlamentarni izbori za HDZ i predsjednički. Ovo Kolindi Grabar-Kitarović iznimno otežava kampanju. Ako će se kandidirati, bit će HDZ-ov kandidat. Ovo će čekati nju. Pitanja ‘stojite li iza Vlade’ čekat će je u kampanji’, prognozira Ivica Relković. A kako će Kolinda odgovarati? Nataša Božić Šarić ugostila je narednoga dana u emisiji TNT Mislava Bagu i Hrvoja Krešića i to je bilo najpametnijih pola sata na našim TV-ima ovoga tjedna. Krešić je rekao kako Plenković u Bruxellesu ‘cvrkuće kao slavuj’ (živa istina, gore ima osmijeh od uha do uha), ali čim se dođe do pitanja o Kuščeviću, osmijeh se zamrzava; rekao je nadalje kako je Plenki onomad spektakularno izbacio Most iz vlade jer je već u džepu imao dogovor s HNS-om, ali sad, što sad, kamo dalje, rođače? Bago je pak konstatirao kako predsjednica ‘šara’. ‘Ona malo šara. Za početak, mora znati da će potrošiti toliko municije da se svidi desnici, a da neće ništa dobiti. To što ona radi, to njezino vrludanje, koštat će samo nju. Ona nema što ponuditi ni centru. Desnicu je razočarala i ona nema sadržaj. Koji je njen sadržaj? Možemo o Škori pričati što hoćemo, on je barem došao i rekao da želi promijeniti Ustav. Milanović želi biti predsjednik s karakterom. Mi ne znamo što predsjednica želi’, rekao je Bago. Krešić Škori zamjera što ne komunicira s novinarima: ‘Mene samo zanima hoće li imovinu provjeriti preko Facebooka. On sve što radi, radi svjetlosnim godinama daleko od novinara i to je ono što mene smeta.’ Takvo je pola državnog tzv. vrha – čim vide novinare, bježe, najbolje bi im pristajao jednopartijski sustav, odnija đava i demokraciju i tko je izmisli.

1/2