Novosti

Kronika

Лицeм у лицe

Пoчeли 24. Дaни културe Србa истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa, мaнифeстaциja кoja je joш jeднoм je пoкaзaлa дa je дoбaр пут зa ширeњe прoстoрa слoбoдe

Large 24 dani

Nastup Muzičke sekcije SKD-a "Prosvjeta" Osijek

U organizaciji regionalnog odbora SKD-a "Prosvjeta" u jedinom baranjskom gradu, započela je tradicionalna manifestacija 24. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Manifestaciju je 3. septembra nakon kraćih govora Dejana Jeličića, predsednika SKD Prosvjeta Beli Manastir te Svetislava Mikerevića, predsednika koordinacije SKD-a "Prosvjeta" Vukovar, svečano otvorila Radmila Latas, potpredsednica SKD-a "Prosvjeta" Zagreba.

- Lepo je što se ove godine vidimo licem u lice da manifestaciju možemo održati i sa gostima i izvođačima. Moja je želja da to bude za sve manifestacije koje nam slede kako bi smo ovoj našoj dečici, a i ovima malo starijima omogućili da sve ono što rade imaju gde da pokažu, a to je svrha onoga što oni rade - rekla je Latas.

Manifestacija predstavlja svojevrsnu godišnju smotru amaterskog stvaralaštva na području likovnog, dramskog, literarnog i folklornog amaterizma na prostoru dve najistočnije županije i smatra se najznačajnijom i najmasovnijom kulturnom manifestacijom unutar srpske zajednice, jer prikazuje ono najbolje što je proizvedeno u okviru svih "Prosvjetinih" pododbora koji deluju na spomenutom području. Iako je cilj okupiti što više učesnika koji se kroz kolaž raznih programa, tokom gotovo mesec dana, predstavljaju široj publici, početak ovogodišnje manifestacije poprimio je nešto drugačiji karakter. Iako su u belomanastirskom pododboru "Prosvjete" planirali veći broj učesnika, nastupili su samo Muzička sekcija SKD-a "Prosvjeta" Osijek, ženska pevačka grupa Ansambla narodnih igara SKD "Prosvjeta" Vukovar i Milenko Vasiljević Čiko, pesnik iz Osijeka. Prema rečima organizatora neki su izvođači bili sprečeni doći iz opravdanih razloga, a neki su izostali zbog ranije preuzetih obaveza.

U okviru programa prisutni su mogli pogledati izložbu slika sa prošlogodišnje likovne kolonije iz Vukovara. Nakon Belog Manastira manifestacija je dan kasnije uz pesničku večer održana u Osijeku, a dramsko veče će biti održano u Ostrovu u subotu, 11. septembra u Domu kulture s početkom u 19 sati. Vukovarski pododbor SKD-a "Prosvjeta" biće domaćin likovne kolonije 18. i 19. septembra, smotra folklora će biti održana u Bijelom Brdu u subotu 18. septembra s početkom u 19 sati, a svečano zatvaranje biće održano u Hrvatskom domu Vukovar 26. septembra s početkom u 20 sati. Održavanje je i ove godine podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Manifestacija je još jednom je pokazala da je dobar put za širenje prostora slobode, i pokazivanja da manjinska kultura može biti usmerena svima, te da je manjinska kultura puno više od folklora i narodnih nošnji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više