Novosti

Kronika

‘Дaни Србa’ иду дaљe

Пoчeли 22. Дaни културe Србa Истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и Зaпaднoг Срeмa: Нaкoн Бeлoг Maнaстирa, трaдициoнaлнa мaнифeстaциja крeћe нa турнejу пo двe нajистoчниje жупaниje

Qrolqr3fae8et684uyrhjum19es

Organizatori i izvođači

U zajedničkoj organizaciji Koordinacionog odbora SKD Prosvjeta i pododbora SKD Prosvjeta Beli Manastir, u jedinom baranjskom gradu započela je tradicionalna manifestacija 22. Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Od 29. septembra do 26. oktobra, odvijat će se niz kulturnih događanja na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije. Svečano otvaranje manifestacije, kojom srpska nacionalna manjina javnosti u regionu predstavlja svoju kulturu, održana je 29. septembra u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. U ime domaćina prisutne je pozdravio Dejan Jeličić, predsednik SKD ‘Prosvjeta’, pododbor Beli Manastir, a manifestaciju je otvorio Slobodan Živković, generalni sekretar Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ iz Zagreba. Nastupili su tamburaški sastav Vučedolski zvuci s vokalnim solistom Živojinom Jergićem, pesnik Mićo Zečević iz Klise, Olja Kokanović, pobednica literalnih susreta i Anja Teofilović, vokalna solistkinja.

Kulturni program bio bi još bolji da u poslednjem trenutku nekoliko učesnika nije otkazalo svoje učešće. Nakon Belog Manastira, Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema idu dalje pa će tako osječki pododbor Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ biti domaćin Susreta pesnika u petak, 4. oktobra u prostorijama društva u Osijeku s početkom u 19 sati. U Domu kulture u Bijelom Brdu u subotu, 12. oktobra od 19 sati biće održan Susret folklornih društava, a u Kneževim Vinogradima u nedelju, 20. oktobra u Domu kulture sledi Dramsko veče koje počinje u 20 sati.

Poslednji program i svečano zatvaranje manifestacije biće u Hrvatskom domu u Vukovaru u subotu, 26. oktobra od 19 sati. Održavanje manifestacije finansijski je i ove godine podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Dani srpske kulture i ovaj su put pokazali da su dobar put za širenje prostora slobode i da manjinska kultura može biti usmerena svima, te da je ona puno više od folklora i nošnji namenjenih pripadnicima manjinskih zajednica.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više