Novosti

Preporuke: serije

Ljubav, kemija i alkemija

Tri serije koje su se našle u ovotjednom izboru pokrivaju širok raspon tema: od vizije bliske budućnosti u kojoj tehnološki napredak distorzira čak i koncept iskrenih ljudskih emocija, preko pripovijesti o otuđenju u kasnom kapitalizmu do generacijskog sraza dviju žena u nesmiljenoj industriji američkog šoubiznisa

Stvorena za ljubav (HBO Max)

Kada je francuski simbolist Arthur Rimbaud napisao kako bi ljubav trebalo preosmisliti, ni sanjati nije mogao da će samo stoljeće i po kasnije svijet postati talac visoke tehnologije i šačice perverznih bogataša koji njome upravljaju, a njegovi žitelji otuđeniji i na ljubav nespremniji nego ikada u povijesti. Tehnodistopični romcom, nastao po istoimenom romanu scenaristice serije Alisse Nutting, sardonično tematizira vizionarstvo tehnoutopizma miljama udaljenog od stvarnog svijeta i njegovih realnih potreba i istražuje usamljenost budućnosti prekomjerno posredovane tehnologijom. Priča je to o Hazel (Cristin Milioti), supruzi nezamislivo imućnog tehno magnata, koja je nakon deset godina braka i života u virtualnoj stvarnosti shvatila da je nesvjesno postala pokusnim kunićem za testiranje nove tehnologije svoga muža kojom joj pokušava kontrolirati i emocionalni život i misli. Probuđena i zgrožena, ona fizički bježi iz svog zatvora, ali ubrzo shvaća da joj čip ugrađen u mozak onemogućava stvaran bijeg od muža koji joj prati svaku funkciju u organizmu, svaku misao i sve što vidi i doživljava. Nelinearno nam pripovijedanje omogućava da shvatimo kako se djevojka odrasla s obudovljelim ocem (Ray Romano) u prikolici uopće zatekla u tako nepodnošljivo tjeskobnoj situaciji, a humor na rubu farse i slapstick komedije pomaže da gledatelj ne zapadne u depresiju od vizije bliske budućnosti u kojoj je pojedinac nemoćan pred tehnološkim napretkom koji distorzira čak i ono najintimnije – koncept iskrenih, organskih ljudskih emocija. Kad se ogule svi tehnološki slojevi, u podtekstu te tek naizgled nemoguće i šašave priče nalazi se klasična pripovijest o međuljudskoj dinamici ljubavnih odnosa u patrijarhatu, u kojemu se kontrola žena ustalila kao gotovo uobičajena praksa. Ono što pak zastrašuje, i u seriji i u stvarnosti, jest činjenica da su tehnoutopisti i najbogatiji ljudi na svijetu mahom muškarci, koji se u svojim vizionarskim promišljanjima tehnološke budućnosti nisu u stanju otrgnuti od oblikovanja vizije svijeta izvan patrijarhalne paradigme.

 

Lodge 49 (AMC, Hulu)

Pandemija je osim stvarnih ljudskih života progutala i gomilu fiktivnih likova, a najbolji od njih nastanjuju mali biser od serije koja (zasad) još nije doživjela svoj prirodni završetak. Pripovijest je to koju je, inspiriran Thomasom Pynchonom, napisao Jim Gavin, smjestivši je na razvaline kapitalizma južne Kalifornije načičkane ispražnjenim bazenima, po kojoj vrludaju izgubljeni likovi u potrazi za smislom. Protagonist je vječno optimistični bivši surfer po imenu Dud (Wyatt Russell) koji se neprekidno spotiče na putu traženja idilične srednjoklasne egzistencije koju je poznavao prije očeve smrti i propasti obiteljskog posla. Prst sudbine odvodi ga pred vrata oronule tajne lože u kojoj se toči jeftino pivo, a vodoinstalateri, propali novinari i prodavači marihuane s titulama vitezova raspredaju o nekoj čudnoj alkemijskoj filozofiji koja mu može pomoći da se suoči s najdubljim strahovima i najvećim gubicima i nadama. To je otprilike maksimum koji se o ovoj seriji može prepričati, jer njezina je najveća snaga i ljepota upravo u toj neprepričljivosti nadrealne radnje ispunjene znakovima i simbolima koje svatko može protumačiti u skladu s vlastitim horizontom očekivanja. Neobično topla, poetično napisana i režirana te divno odigrana, ta pripovijest zapravo govori o otuđenju u kasnom kapitalizmu i borbi pojedinaca zaglavljenih u starim navikama da pronađu neki privatni otpor i novi put, čak ako je taj put besmislena potraga za izgubljenim svicima koji skrivaju alkemijsku tajnu. Dudova dobrohotnost i čiste namjere čine ga svojevrsnim suvremenim Candideom čiji optimizam ne posustaje unatoč svim nedaćama koje ga neprekidno šamaraju, a te se njegove atavističke osobine prelijevaju i na članove lože s kojima se sprijateljuje. Premda je naprasno prekinuta jer nije bila dovoljno lukrativna, ova mala indie serija ima svoju bazu fanova koji je ne prestaju spominjati i po društvenim mrežama zahtijevati od producenta Paula Giamattija njezin konačan rasplet, a s obzirom na sva alkemijska čuda kojima obiluje, njezino bi obnavljanje predstavljalo neku vrstu poetske pravde u kapitalističkom poimanju vrijednosti. Naposljetku, bila bi prava šteta da takvo nesvakidašnje televizijsko remek-djelo ostane nedovršeno.

 

Komičari (HBO Max)

Nagrađivana dramedija "Hacks", u nas nespretno prevedena kao "Komičari" premda govori o komičarkama, doživjela je svoju drugu sezonu. Priča je to o generacijskom srazu između dviju žena u nesmiljenoj industriji američkog šoubiznisa, u kojoj veteranka stand-up komedije Deborah Vance (Jean Smart) prestaje biti relevantna pa protiv svoje volje zapošljava talentiranu, ali arogantnu i problematičnu mladu komičarku Avu (Hannah Einbinder) da joj nastup modernizira i osvježi šalama koje će privući mlađu publiku. Sraz ega "stare škole" i mladosti, sukob između snažne radne etike jedne boomerice i razmaženosti pripadnice generacije Z, izvor je istovremeno i drame i humora, koji nikada nije prvoloptaški i uglavnom proizlazi iz samih likova, a ne iz situacija u kojima su se zatekle. Dvije su žene iz različitih svjetova u neprestanom sukobu na svojem razuzdanom putovanju u prijateljstvo, koje je moguće tek s razumijevanjem druge perspektive, no povezuje ih njihov položaj u industriji zabave koja je, pogotovo za ženu u američkom društvu, težak i ozbiljan posao.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više