>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Lopta je bačena

Ostavka Seppa Blattera, dugogodišnjeg predsjednika FIFA-e, svjetske nogometne federacije, zacijelo je posljedica američke istrage o krupnim korupcijskim aktivnostima unutar FIFA-ina vrha. To je, na odlasku, zapravo priznao i sam Blatter, rekavši da su krovnoj nogometnoj asocijaciji potrebne temeljite promjene

Marić

Veljko Marić, bivši hrvatski vojnik uhapšen 2010. na proputovanju u Srbiji, pa u toj zemlji godinu potom pravomoćno osuđen na dvanaest godina zatvora zbog likvidacije srpskog civila Petra Slijepčevića 1991. u Rastovcu kod Grubišnog Polja, u utorak poslijepodne izručen je Hrvatskoj. Smješten je u pritvor u Remetincu, gdje će biti medicinski pregledan, a nakon toga bit će upućen na nastavak izdržavanja kazne u nekom od hrvatskih zatvora. ‘Bjelovarski Županijski sud potvrdio je presudu iz Beograda, a ovo ostalo bio je posao Vlade, on je hrvatski građanin kao svaki drugi. Ja ni u čiju krivnju neću ulaziti niti me zanima. Postoji Konvencija o transferu osuđenih osoba i naša dužnost je bila osigurati njemu i bilo kome, kad osigurava uvjete iz te konvencije, da izdržava kaznu u Hrvatskoj. To je nešto što se radi redovito i gdje smo mi napravili dio’, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministar je također kazao da je izručenje Marića korak naprijed u odnosima Srbije i Hrvatske. ‘Bitno je da zemlje, pogotovu u ovoj pravosudnoj sferi, imaju povjerenje jedna u drugu i da se poštuju neke stvari koje smo uglavili, koje smo potpisali. Ovo je svakako nešto što nam je postojalo kao zapreka, koje sada nema i lakše će biti komunicirati i rješavati neke stvari, ali u svakom slučaju imamo odnose koji su takvi kakvi jesu, ovo će sigurno pridonijeti da oni budu bolji’, rekao je Miljenić.

Tužiteljstvo iz Beograda, inače, proslijedit će hrvatskom Državnom odvjetništvu dosad prikupljene istražne materijale u vezi s Marićevom umiješanošću u još jedan ratni zločin iz 1991. na području Grubišnog Polja, kad su ubijena najmanje trojica civila srpske nacionalnosti.

Lovrić

USKOK je podigao optužnicu protiv bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel: tereti je se za zloupotrebu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, primanje mita i pranje novca. Prevedeno u konkretnost, bivšu županicu optužuje se da je potrošila oko šest milijuna javnih kuna na plaćanje čete savjetnika, čime je kupovala stabilnost svoje političke funkcije, zatim da je zgradu sisačke Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na privatne zabave i druge privatne prohtjeve, te da je od tajkuna Željka Žužića primila oko 100 hiljada eura mita koje je pokušala legalizirati kupnjom i uređenjem stana u Zadru na ime svog nećaka Dalibora Rožankovića. ‘Vjerujem u hrvatsko pravosuđe i dokaze koje ću podastrijeti. Dok dišem, borit ću se za istinu i sigurno dokazati da sam radila u skladu sa zakonima i svojim ovlastima. Drago mi je da je takozvana tajnost u istrazi završila i da se konačno mogu čuti argumenti moje strane i mojih suradnika’, izjavila je Lovrić Merzel.

Bandić

USKOK je, nakon dorade, podigao optužnicu i protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. I njega se, kao i njegove suradnike Ivicu Lovrića i Zdenku Palac, optužuje za zloupotrebu položaja i ovlasti koja se očitovala u tome što su nezakonito financirali jednu od referendumskih kampanja građanske inicijative ‘U ime obitelji’. Troje okrivljenih tereti se da su udruzi Željke Markić osigurali ‘nepripadajuću imovinsku korist od najmanje 308 tisuća kuna’, a za to je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Banke

I dalje nema pomaka u pregovorima između banaka, udruge Franak i Ministarstva financija, ako uopće ima i pregovora. Ministar financija Boris Lalovac i ovog je tjedna kritizirao bankare zbog potpune inertnosti kad je riječ o rješavanju problema građana prezaduženih u švicarskoj valuti. ‘Želio sam vidjeti mogućnosti konverzije švicarskog franka u eure, da mi to izrade i što bi to značilo, a oni su došli s prijedlogom da ponovno traže određena porezna rasterećenja. Rekao sam da ćemo to svakako razmotriti ukoliko mi pokažu na konkretnim primjerima običnih građana koji žive u stanu od 50, 60, 70 kvadrata s dvočlanom, tročlanom obitelji što to znači za njih’, izjavio je Lalovac, zaprijetivši usput predstavnicima banaka da će Vlada, ako bankari nastave nevoljko i arogantno komunicirati, poduzeti nove korake u zaštiti kreditno preopterećenih građana.

Blatter

Dugogodišnji predsjednik FIFA-e, svjetske nogometne federacije, Sepp Blatter u utorak je podnio ostavku na svoju funkciju, premda prošloga tjedna nikako nije htio odustati od još jedne uspješne kandidature za rečeni moćni položaj. ‘Premda su mi članovi FIFA-e dali novi mandat, čini se da me ne podržava čitavi nogometni svijet. Zbog toga sam odlučio što prije sazvati izvanredni kongres kako bismo dobili novog predsjednika. Volim nogomet i FIFA-u više nego bilo što drugo i želim učiniti ono što je najbolje za našu organizaciju. Uvjeren sam da je ovo najbolja opcija’, kazao je Blatter, ne odgovarajući zašto je prošloga tjedna mislio da je najbolja opcija kandidatura i još četiri godine na čelu svjetskog nogometa. Blatterova ostavka zacijelo je posljedica američke istrage o krupnim korupcijskim aktivnostima unutar FIFA-ina vrha. To je, na odlasku, zapravo priznao i sam Blatter, rekavši da su krovnoj nogometnoj asocijaciji potrebne temeljite promjene.
1/1