Novosti

Društvo

Loš tužibaba

Bivši potpredsjednik Zaklade Vigilare i TV zvijezda zapeo na sudu: Tužba ultrakonzervativca Luke Popova protiv Novosti je odbačena jer bi ‘na raspravi izricanje osuđujuće presude bilo nemoguće’

Im8i2eeneg1ezrqcaryv12srnjn

Nije pisao, ali je svejedno uvrijeđen - Luka Popov

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ivona Horvatić odbacila je prije tri tjedna privatnu tužbu za uvredu i klevetu koju je bivši potpredsjednik konzervativne Zaklade Vigilare Luka Popov podnio protiv novinara Novosti Hrvoja Šimičevića, izvršnog urednika Borisa Postnikova, glavnog urednika Nikole Bajte i Srpskog narodnog vijeća kao nakladnika Novosti. Povod za Popovljevu tužbu bio je tekst ‘Luka Potop’ iz svibnja ove godine, u kojem smo analizirali sadržaj bloga Kontrarevolucija.net u vlasništvu Luke Popova, na kojem je anonimno širena netrpeljivost prema ženama, muslimanima i LGBT osobama.

Popov je svoju tužbu temeljio na tezi da nije autor tekstova, čime smo se bavili i u drugom tekstu pod naslovom ‘A gdje je kontrarevolucija, stoko?’ dokazujući da je upravo on bio neosporni vlasnik ove domene, čiji je sadržaj pobrisao nedugo nakon što smo najavili objavu teksta ‘Luka Potop’. Iz tužbe je razvidno da se Popov, između ostalog, našao uvrijeđenim zbog konstatacije da ‘nije samo anonimni širitelj netrpeljivosti, već i tipični predstavnik ovdašnjih turbokatolika, vječno spremnih da panično negiraju vlastite intelektualne izlučevine’.

Popovljeva tvrdnja da nije bio autor u slučaju prvog inkriminiranog teksta doprinijela je na koncu odbacivanju tužbe. Sutkinja ju je odbacila pod obrazloženjem da prema dokazima u tužbi, novinar i urednici Novosti nisu bili svjesni njegovih tvrdnji da je netko lažno koristio njegov identitet, pa da je tako izostala i ‘svijest o počinjenju kaznenog djela’, propisana u članku 28. Kaznenog zakona.

Za drugu točku tužbe, u kojoj je Popov novinara i urednike Novosti tužio zbog teksta ‘A gdje je kontrarevolucija, stoko?’, sutkinja je napisala da Popov i njegov odvjetnik s jedne strane optužuju Novosti da su iz mržnje uvrijedile Popova tako što su komentirale sadržaje koje je iznio na internetu, dok je Popov istovremeno ustvrdio da su Novosti znale da on nije autor tih sadržaja. ‘Nije jasno kako su klevete i uvrede sadržane u komentaru internetskog teksta mogle biti usmjerene na privatnog tužitelja za koji tekst su istovremeno znali da ne potječe od privatnog tužitelja’, poručila je sutkinja i dodala da je proturječje između prikupljenih dokaza takvo da bi na raspravi izricanje osuđujuće presude bilo nemoguće.

Tužba je ipak urodila nečim, jer sudski spis potvrđuje da je upravo Popov stajao iza bloga Kontrarevolucija.net. U priloženoj e-mail prepisci koju je vodio s jednom internetskom kompanijom, Popov je, između ostalog, napisao da je ‘bio vlasnik’ ove domene, koja je, inače, sve do gašenja glasila na njegovo ime.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više