Novosti

Društvo

A gdje je kontrarevolucija, stoko?

Nakon što su Novosti otkrile da iza skandaloznog bloga Kontrarevolucija stoji Luka Popov, taj blog je naglo nestao s interneta. Popov u svojoj reakciji tvrdi da on nije autor spornih tekstova, no donosimo deset primjera koji ga zorno pobijaju

Potpredsjednik zaklade Vigilare Luka Popov poslao je Novostima u petak svojevrsni demanti na tekst ‘Luka Potop’, u kojem razotkrivamo skandalozni sadržaj njegova anonimnog bloga Kontrarevolucija.net, čiji je manji dio, kako smo objavili, bio vjerno prenesen i na web stranici Medium.com, gdje je Popov čak bio potpisan kao autor. Samo par sati nakon što smo u četvrtak na portalu Novosti najavili tekstove iz novog broja našeg tjednika, s interneta je izbrisan sadržaj njegova bloga Kontrarevolucija.net, a potom su nestali i tekstovi sa stranice Medium.com.

Naš križar Popov, dakle, nije samo anonimni širitelj netrpeljivosti. Ne, on je i tipičan predstavnik ovdašnjih turbokatolika, vječno spremnih da panično negiraju vlastite intelektualne izlučevine

Popov u neformalnom demantiju, koji nije propisno adresirao, ali ga je u međuvremenu dao objaviti u drugim medijima, tvrdi da je njegov profil na stranici Medium.com lažan.

‘Za lažni profil na stranici Medium.com, koju inače vodi firma sa sjedištem u San Francisku, doznao sam tek jučer navečer. Odmah po toj spoznaju kontaktirao sam korisničku službu i prijavio kršenje pravila i ilegalno korištenje mog imena i fotografije. Korisnička podrška bila je susretljiva i nakon što sam joj dostavio dokaze o svom identitetu (scan osobne iskaznice), administrator je uklonio lažni profil i tekstove koji su lažno pripisani mom autorstvu’, veli Popov, i dodaje da je ‘zatečen postupkom novinara Novosti koji je ispod svake ljudske, profesionalne i moralne razine’.

‘Osim toga, s obzirom da unatrag nekoliko godina redovito pišem i publiciram blogove i kolumne, lako je vidjeti da stil tekstova koji mi se lažno pripisuju ni najmanje ne odgovara mom stilu pisanja i izražavanja’, poručuje drugi čovjek Vigilarea.

Popov se, međutim, ni u jednom dijelu svoje reakcije ne osvrće na glavne tvrdnje iz teksta u Novostima, niti ih negira. Naime, profil na stranici Medium.com spomenut je tek usputno, doslovno u jednoj rečenici, dok se ostatak našeg teksta bavi njegovim blogom Kontrarevolucija.net. Taj blog je Popov registrirao u siječnju 2016. godine, što se jasno vidi na slici koju objavljujemo uz ovaj tekst. Blog je potom opremljen rubrikama u kojima se nalaze fiksni, programatski tekstovi, što je u nadležnosti vlasnika domene i administratora, dakle Luke Popova, ili je za njih, u najmanju ruku, odgovoran. Upravo se u njima, naime, nalaze najodvratnije šovenske, homofobne i nedemokratske invektive, napisane, osmišljene i objavljene da služe kao platforma za novačenje bijelih supremacista, kojima se daju jasne smjernice za širenje retorike i ideja što su u izravnom sukobu sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o ravnopravnosti spolova, ali i sa odredbama Kaznenog zakona.

Novosti su, dakle, utvrdile bez ikakve dvojbe da Popov stoji iza tog skandaloznog bloga, što on u svojoj reakciji ni ne negira, iako želi stvoriti dojam da je za sve kriv netko treći tko je tobože otvorio njegov lažni profil na web stranici Medium.com, koja je nevažna za ovu priču, jer donosi tek manji dio materijala s Popovljeva originalnog bloga.

Primijetimo usput još jedan detalj koji Popova veže uz ovu priču: trajnu navadu da, suočen s društvenom kritikom, panično briše vlastite pisanije. Nije mu, naime, recentno ukidanje bloga Kontrarevolucija.net prvi takav potez. Nedavno je otišao iz HTV-ove emisije Peti dan i odmah pogasio svoje profile na društvenim mrežama. To je učinio nakon što je, na zgražanje pristojnijeg dijela javnosti, branio svećenika koji je odbio pričestiti dijete s Downovim sindromom. Portal Faktograf.hr otkrio je da se Popov pod punim imenom na društvenim mrežama već duže vrijeme koristio simbolikom koju su zadnjih godina uzurpirali anonimni internetski antisemiti, bijeli supremacisti i mrzitelji muslimana. Nešto prije gašenja svojih profila, posve je otvoreno napisao da muslimanske izbjeglice žive u ‘zabludama lažnih religija’. No nakon kritike dubrovačkog biskupa Mate Uzinića (sic!) i taj je tekst izbrisan s njegova bloga. U subotu ujutro je s interneta odjednom nestala i arhiva bloga Kontrarevolucija.net, ali Novosti su u međuvremenu cjelokupni sadržaj Popovljevog bloga zbrinule na sigurnom mjestu.

Nestanak bloga Kontrarevolucija.net s mreže nije eksces, već Popovljev refleks: cirkularni postupak autorskog samoponištavanja i intelektualnog samobičevanja. Naš križar Popov, dakle, nije samo anonimni širitelj netrpeljivosti. Ne, on je i tipičan predstavnik ovdašnjih turbokatolika, vječno spremnih da panično negiraju vlastite intelektualne izlučevine, kada ih se suoči sa zrcalnim odrazom.

‘Preobrazi svoju mizernu egzistenciju u kamen temeljac Kraljevstva. Vrijeme je za novi, kulturni Gondolin, trn u peti i bezoblični strah neprijateljima koji rastaču sve što je sveto i vrijedno’, hrabro se i bez kompromisa anonimno obraćao Popov internetskim sljedbenicima na bojnom polju bespoštednog kulturnoga rata, da bi se panično dao u bijeg čim je u jednom kritički intoniranom tekstu razotkriven kao autor takvih rečenica.

Popov, međutim, nije samo radio na mobilizaciji mržnje na mreži. Posljednjih je godina tumarao po internetu zakupljujući domene svojih zakletih neprijatelja. Tako je, primjerice, dvije godine držao domenu Radničke fronte, dok je domena Pro-choice, koja simbolizira slobodu izbora žene na pobačaj, i dalje registrirana na njegovom imenu. Sada, pak, tvrdi da mu je netko uzurpirao identitet i potpisao ga pod tekstove objavljene na stranici Medium.com, inače vjerno prenesene s njegovog bloga Kontrarevolucija.net. To samo znači da je sadržaj pronašao svoga pravog vlasnika.

Budući da, ponovimo, ni sam Popov ne negira vlasništvo nad blogom Kontrarevolucija.net, već samo tvrdi da nije autor spornih tekstova koji, kako kaže, odudaraju od njegova ‘stila i izražavanja’, usporedit ćemo, za kraj, neke dijelove bloga Kontrarevolucija.net s citatima koje je posljednjih godina pisao u kolumnama na različitim portalima pod svojim imenom. Donosimo deset primjera u kojima je preklapanje očito.

O Muslimanima

Kontrarevolucija.net: ‘Muslimani su muhamedanci, sljedbenici lažnog proroka Muhameda’.

Luka Popov: ‘Mnogi od njih (muslimanskih izbjeglica, op. a.) žive u zabludama lažnih religija, i možda nisu nikada čuli za krštenje i ostale sakramente’. (U tekstu ‘Nekrsti na granicama, a gdje su misionari?’ na blogu KatKapital)

O feminizmu

Kontrarevolucija.net: ‘Tako feminizam postavlja zahtjev za izjednačavanjem muškaraca i žena, a nastranosti i perverzije stavljaju se u istu vrijednosnu razinu sa odgovornim obiteljskim životom’.

Luka Popov: ‘Velike se polemike vode oko toga je li Švedska već prešla točku bez povratka. Volio bih vjerovati da nije i da je spas tog naroda još uvijek moguć, ali s obzirom na opće stanje nacije i njezinih vođa koji se uporno odbijaju suočiti sa stvarnošću te snažnog utjecaja i prisutnosti feminizma koji je praktički uškopio švedske muškarce, nisam veliki optimist. (U tekstu ‘Hoće li švedski narod biti prva žrtva prosvjetiteljskih zabluda?’ na portalu Direktno.hr)

O homoseksualcima sodomistima

Kontrarevolucija.net: ‘Homoseksualac je sodomit, muškarac koji spolno opći s drugim muškarcem.’

Luka Popov: ‘I dok nam se najpoznatiji svjetski sodomist (Elton John, op. a.) smiješi s naslovnica držeći u ruci dijete koje je država povjerila na skrb i odgoj njemu i njegovom partneru, Republika Francuska odlučila je sebi dati autoritet da promijeni definiciju riječi brak. (U tekstu ‘Ima li svjetla na kraju tunela?’ na portalu Dnevno.hr)

O Francuskoj revoluciji

Kontrarevolucija.net: ‘Shvaćanje po kojem vlast dolazi od Boga zamijenjeno je heterodoksnom idejom da vlast proizlazi iz naroda. Katolička monarhija zamijenjena je sekularnom republikom, a naravna hijerarhija egalitarističkom utopijom.’

Luka Popov: ‘Umjesto Bogom dane naravne hijerarhije od tada ćemo imati ljudski utemeljenu i nametnutu ‘jednakost’. Obveza služenja Bogu bit će zamijenjena s kultom ljudskih prava i tobožnjih ‘sloboda’, a težnja za Kristovim mirom ustupit će mjesto težnji za svjetskim mirom’. (U tekstu ‘Hrvatska: Trend razvoda i izvanbračnih zajednica u porastu, ima li razloga za zabrinutost?’ na portalu Dnevno.hr)

O uspostavi Katoličke monarhije

Kontrarevolucija.net: ‘Potrebno je promicati postojanje naravnih elita, braniti ideju monarhije i plemstva.’

Luka Popov: ‘Da ste me prije nekog vremena pitali u čemu vidim najveću nadu za svijet koji srlja u propast, odgovorio bih vam: katolička monarhija’. (U tekstu ‘Svjetski mir je iluzija, postoji samo odsustvo rata’ na portalu Dnevno.hr) 

O preljubu

Kontrarevolucija.net: ‘Preljubništvo je redovito prakticiranje spolnih odnosa između osoba od kojih je barem jedna u braku’.

Luka Popov: ‘Građanska brakorazvodna parnica ne mijenja tu stvarnost, pa je jasno da onaj koji se građanski razvede i nakon toga redovito prakticira spolne odnose sa drugom osobom de facto je u stanju trajnog preljuba.’ (U tekstu ‘Svjetski mir je iluzija, postoji samo odsustvo rata’ na portalu Dnevno.hr)

O rastavi

Kontrarevolucija.net: ‘Ne moramo nikome dokazivati da je brak nerazrješiv. Oni koji tvrde da valjano vjenčane osobe mogu prestati biti u braku, neka iznesu dokaze za svoju smiješnu tvrdnju.’

Luka Popov: ‘A budući da je preljub smrtni grijeh, a osobe u stanju smrtnog grijeha ne smiju primati Tijelo Kristovo, tako slijedi da se rastavljene i ponovo oženjene osobe ne smiju pričešćivati.’ (U tekstu ‘Svjetski mir je iluzija, postoji samo odsustvo rata’ na portalu Dnevno.hr)

O kršćanskom kraljevstvu

Kontrarevolucija.net: ‘Uskrsnuće Gospodina Isusa, jedinog istinskog gospodara povijesti, te njegova pobjeda nad propadanjem i smrću, daje nam jasnu i snažnu nadu da je unatoč svim uspjesima Revolucije u posljednjih pet stoljeća pobjeda kršćanstva i uspostava civilizacije usmjerene prema Bogu još uvijek moguća. Vrijeme je za kontrarevoluciju.’

Luka Popov: ‘Civilizacijska moralna dekadencija kojoj svjedočimo imat će svoju najnižu točku, a nakon toga dolazi do nove uzlazne putanje koja će završiti uspostavom Marijina Kraljevstva - kršćanske civilizacije koja će po svojoj veličanstvenosti nadmašiti čak i onu iz Srednjeg Vijeka. (U tekstu ‘Fatimska poruka – za razumijevanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti’ na portalu Direktno.hr)

O kontrarevoluciji

Kontrarevolucija.net: ‘Pod pojmom Revolucija podrazumijevamo kontinuirani proces rušenja naravnog društvenog i moralnog poretka, koji proizlazi iz neprijateljstva prema Bogu i objavljenoj religiji. Kontrarevolucijom (…) započinjemo reverzibilan proces sa svrhom uspostave naravnog društvenog poretka.’

Luka Popov: ‘Dok revolucionar želi uništiti svaku tradiciju i zamijeniti je s novim i neprokušanim idejama i vrednotama, konzervativac u tradiciji vidi veliko bogatstvo te se prema njoj odnosi s dubokim poštovanjem. (U intervjuu za Hrvatsko kulturno vijeće)

O Bibliji

Kontrarevolucija.net: ‘Oni koji tvrde da Biblija sadrži zablude i netočne povijesne izvještaje, neka to dokažu, ako mogu.’

Luka Popov: ‘Izvještaj o uskrsnuću nije tek lijepa i poučna priča, već tvrda i objektivna povijesna činjenica.’ (U tekstu ‘Zašto sekularni povjesničari iz knjiga izostavljaju Kristovo uskrsnuće?’ na portalu Direktno.hr)

Toliko, dakle, o razlici u sadržaju, stilu pisanja i izražavanja između bloga Kontrarevolucija.net i Luke Popova.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više