Novosti

Društvo

Lov na petu TV frekvenciju

Četiri televizije – B92, Prva, Pink, Happy – koje su ponovo dobile nacionalnu koncesiju poznate su po difamiranju i manjku etičkog kodeksa. Otvoren je konkurs za petu frekvenciju, a Judita Popović iz Saveta REM-a se nada da će rezultirati medijskim pluralizmom

Large rem

Rad REM-a bio je i predmet peticije organizacije "Kreni-promeni" kojom se tražilo da on radi u skladu sa zakonom (foto Amir Hamzagic/ATAImages)

Nisu se smirile strasti i reakcije na odluku Regulatornog tela za elektroničke medije (REM) da dodeli nacionalne televizijske frekvencije istim onim televizija koje su ih već posedovale (B92, Prva, Pink, Happy), a javnosti pa i medijima koji nisu prežalili što nisu dobili frekvenciju bačena je nova koska – raspisan je konkurs i za petu nacionalnu frekvenciju, koju je svojevremeno imala TV Avala, ali koja se ugasila i tako ostavila upražnjenu poziciju.

Rok za prijave zainteresovanih medijskih kuća još traje, pa se stiče utisak da je peta frekvencija namenski izdvojena kako bi ublažila nezadovoljstvo i burne reakcije nakon odluke o prve četiri frekvencije o čemu je u intervjuu za nedeljnik Vreme govorila teoretičarka medija Ana Martinoli.

- Konkurs za ove četiri frekvencije morao je da bude raspisan sada jer su isticale postojeće dozvole televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Konkurs za petu frekvenciju nije morao da bude raspisan, nijedan rok na to nije obavezivao, ali mišljenja sam da on nije raspisan u ovom, "prvom krugu" zato što je dobar mamac i mogućnost za razne vrste eventualnih pogodbi, ali i prostor u kom će moći da se manevriše kad se vide reakcije na ove rezultate. O tome zašto se naknadno raspisuje konkurs za petu frekvenciju za sada postoje samo spekulacije. Na primer, da se čekaju određene televizije koje se tek osnivaju. Takođe, kupio se izvestan period za pacifikaciju tržišta i javnosti da oni koji su zainteresovani ne budu previše glasni u svom negodovanju jer postoji mogućnost te pete frekvencije koja će možda nekome od njih pripasti - naglašava ona.

Ističe i da, kakva god bude odluka REM-a, ona neće iznenaditi, kao što je nije iznenadila ni prethodna o dodeli četiri frekvencije istim onima koji su je posedovali u prethodnom periodu.

Već smo pisali o tome da je odluka REM-a da ne dovodi u pitanje prošlost tih televizija, šta i kako rade, već da svi stanu na istu liniju, sporna, ali sama ta činjenica ujedno je bila i naznaka kakva će biti konačna odluka.

Pravnici United Media došli su do podatka da su od 2020. do 2022. te televizije imale više od 30.000 procesuiranih prekršaja. Za neke televizije ti prekršaji ne da nisu bili smetnja, nego upravo suprotno. I poželjni su u ovakvom društvu difamiranja političkih protivnika, manjak etičkog kodeksa... Ali to za REM nije bio relevantan podatak jer prošlost se briše.

U trku za tom petom frekvencijom najavili su da će ići i N1 i Nova S iza kojih stoji United Media. Članica Saveta REM-a Judita Popović otvoreno je rekla da se nada da će jedna od te dve televizije dobiti frekvenciju.

"Iskreno očekujem da će osim mene još najmanje četvero članova Saveta REM-a glasati za TV N1 ili TV NovaS. Verujem da će u Savetu REM-a pobediti zdrav razum i da će biti dobre volje da se pomerimo s mesta na kome nema medijskog pluralizma. To je ključni razlog zbog čega sam još uvek član REM-a", rekla je Popović agenciji Beta.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić naglasila je da vlast neće odlučivati o dobitniku pete frekvencije, a tvrdi da vlast nije odlučivala ni o dodeli prethodne četiri. Martinoli se slaže sa tim da ne treba politizovati odluke REM-a.

- Nikad ne bih rekla Savetu REM-a: "Vi ste politički instrumentalizovani", zbog toga što to onda meni izbija mnogo jači argument iz ruku, a to je: vi niste poštovali zakon i propise. Objasnite nam – zašto niste poštovali pravila? Uopšte neću da se bavim time ko vas je postavio i ko vas kontroliše, mene jedino zanima zašto vi, kao formalno nezavisno i profesionalno telo, niste svoje odluke zasnovali na odgovarajućim propisima i pravilima dobre prakse - pita se ona u intervjuu za Vreme.

Savet REM-a raspisao je konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, kao i za 12 dozvola za radijsko emitovanje na području grada Beograda.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više