Novosti

Društvo

Maja Sever na čelu Europske federacije novinara

Najvažniji zadatak i prioritet je zaštita novinarstva i sigurnost novinara, borba za radna i socijalna prava, zaštita freelancera i prava žena, otvorenost za suradnju i podršku svakom medijskom radniku i radnici, poručila je novoizabrana predsjednica EFJ-a

Large sever robert anic

Maja Sever, novinarka HRT-a i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (foto Robert Anić/PIXSELL)

Živimo u svijetu u kojem novinare ubijaju, pritvaraju i tuže. Svijetu u kojem žene rade za manje plaće, još uvijek ne mogu probiti "stakleni strop", izložene su napadima i uvredama. Živimo u svijetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička i socijalna prava, kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, freelanceri su bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen. Zato trebamo ostati jaki i jedinstveni. Skupimo sve snage i pridružimo se ovom teškom, ali divnom poslu obrane novinarstva, toj važnoj brani demokracije i javnog dobra - kazala je novoizabrana predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) Maja Sever na glavnoj skupštini u turskom gradu Izmiru. Za Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske, u Izmiru je glasalo čak 137 od 144 delegata.

Novoizabrana predsjednica EFJ-a je u svom kandidacijskom programu istaknula da neovisnost novinara počinje zaštitom njihovih radničkih prava. Posebno se osvrnula na problem jaza u plaćama, ravnopravne zastupljenosti žena u medijima i na vodećim pozicijama, kao i na zaštitu novinarki od uznemiravanja. "Najvažniji zadatak i prioritet je zaštita novinarstva i sigurnost novinara, borba za radna i socijalna prava, zaštita freelancera i prava žena te otvorenost za suradnju i podršku svakoj novinarki, novinaru i medijskom djelatniku u našoj zajednici", kazala je Sever.

U Izmiru je izjavila da dolazi iz zemlje s krhkom demokracijom u kojoj je borba za slobodu novinarstva i jačanje demokracije iznimno važna, ali da gotovo nema zemlje u Europi koja je lišena problema. "Vjerujem da zajedničkim snagama možemo poboljšati položaj novinara od nordijskih zemalja do Turske", poručila je Sever i zahvalila dosadašnjem predsjedniku EFJ-a Mogensu B. Bjerregårdu.

Europska federacija novinara okuplja 71 strukovnu i sindikalnu organizaciju s više od 320.000 novinara u 45 zemalja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više