Novosti

Manjinski zastupnik

Жeнa – инициjaл из црнe крoникe

Koлику смo цивилизaциjску рaзину дoсeгли кaдa je пoстaлo уoбичajeнo удaрити жeну или дjeвojку?, упитaлa je Дрaгaнa Jeцкoв и нaвeлa дa je у 2017. гoдини у Хрвaтскoj убиjeнo 20 жeнa

Qqmglhq8oext70azaymrdqfxcxz

Preblage kazne prema nasilnicima – Dragana Jeckov (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Stajalište Kluba zastupnika SDSS-a o nasilju nad ženama iznijela je u Saboru zastupnica Dragana Jeckov. Ona je govorila povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 25. studenog 1960. godine.

- Ivana, Marija, Sonja, Martina, Željka, Ivona, Branka - sedam su žena koje su u 2018. godini ubijene od svojih supruga, a koje su šutke u četiri zida svog doma trpjele nasilje i nisu ga se usudile prijaviti. Stradale su misleći da su možda one krive što je njihov voljeni nesiguran pa zato pije, često je i ljutit pa galami, i ponekad udari. Mislile su; bit će bolje, jer on prolazi kroz teško razdoblje. Zavaravajući se, tako su trpjele i šutjele, slomljenih rebara i modrih očiju. Ove žene postale inicijali uz koje je stajao broj godina u crnim kronikama. Valjda da mi koji čitamo još jednom pretrnemo pri pomisli koliko su mlade ili stare bile, a toliko napaćene. Na kraju, inicijali su postali dio užasavajuće i opominjujuće statistike. Koliku smo civilizacijsku razinu dosegli kada je postalo uobičajeno udariti ženu ili djevojku? Pretući je do neprepoznatljivosti postalo je dio rubrike ‘Dogodilo se’ jer bi nasilnik popio 10 whiskey-cola. Ubio bi ju jer je govorila da ne može više trpjeti, da želi otići, da želi da je svi ostave na miru – navela je Jeckov i kazala da je u 2017. ubijeno 20 žena. Čak 11.506 osoba policija je prijavila zbog prekršajnog djela nasilja u obitelji, a isto toliko osoba je nastradalo ili još uvijek strada jer nema dovoljno sigurnih kuća, kvalificiranih djelatnika za tretman žrtava ni dovoljno brzog pravosuđa, pa je nizak broj bezuvjetno osuđenih nasilnika.

- Imamo zagonetno nepoznat broj neprijavljenih slučajeva nasilja, blage kazne koje ne odvraćaju počinitelja, trend tranzicije tretmana nasilja iz područja kaznenog u područje prekršajnog prava. Najopasnije je što u društvu imamo slučajeve međugeneracijskog prijenosa nasilničkog ponašanja, s koljena na koljeno. Čitave obitelji generacijama žive u nasilju, žrtva postane počinitelj, a djeca uče negativne obrasce ponašanja - zaključila je Jeckov.

Kako unaprediti stambeno zbrinjavanje

Zastupnica Jeckov govorila je i o prijedlogu Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima za koji smatra da predstavlja značajno pojednostavljenje i pravno poboljšanje, jer se njime proširuje teritorijalna nadležnost s dosadašnjih 185 na ukupno 336 jedinica lokalne samouprave na kojima se omogućava stambeno zbrinjavanje prema povlaštenim uvjetima. Također, Zakonom se uvodi stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja u cijelom području države kao i model izvanrednog stambenog zbrinjavanja u slučaju elementarnih nepogoda.

- Prijedlog zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kojima je osnovni cilj poticanje povratka ostanka i naseljavanja stanovništva, u prvom čitanju Klub zastupnika SDSS-a je podržao, ali i predložio određene konstruktivne prijedloge. Jedan od njih bio je inicijalni plan stambenog zbrinjavanja u svrhu lakšeg, bržeg i kvalitetnijeg rješavanja zahtjeva. Predložili smo da bude naznačeno koliko će stambenih jedinica ili paketa građevinskog materijala biti dodijeljeno pojedinim jedinicama lokalne samouprave kako bismo korisnicima koji žele podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje ubrzali cijeli postupak i riješili se administrativnih poteškoća – rekla je Jeckov i dodala da je bespotrebna zabrana prodaje nekretnine koju je netko dobio stambenim zbrinjavanjem.

- Bez obzira na koliki je vremenski period ograničena prodaja nekretnine, ukoliko je netko želi prodati, on će to učiniti na ovaj ili onaj način čak i nakon 3 ili 5 godina. Što se tiče pitanja otkazivanja ugovora o najmu zbog neprebivanja u stambenom objektu duže od 6 mjeseci, smatramo to problemom zbog mogućih zloupotreba. U cilju definiranja i rješavanja toga, u postupcima gdje se propisuje gubitak prava na stambeno zbrinjavanje, iznimno je važno činjenično utvrditi te argumentirano obrazložiti razloge pod kojima bi se otkazao ugovor o najmu. Ovaj postupak ne smije se provoditi arbitražno ni voluntaristički na štetu korisnika. Što se tiče kadrovskih stanova koji su jako važni za svaku općinu i grad, predložili smo da se konačna odluka o dodjeli tih stanova da na odlučivanje predstavničkom tijelu - rekla je Dragana Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više