Novosti

Manjinski zastupnik

Značaj povećanja roditeljskih naknada

Povećanje materijalnih prava korisnika novčanih potpora za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta je jedna od važnih aktivnosti koja će potaknuti korištenje dopusta od strane oba roditelja, rekla je Dragana Jeckov

H8gsdn6qe7o28ywrticm5mgdm1b

Utjecaj na demografske promjene je dugotrajan (foto Davor Javorović/PIXSELL)

U Saboru na raspravi o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Dragana Jeckov je navela da u Klubu zastupnika SDSS-a pozdravljaju povećanje materijalnih prava korisnika novčanih potpora za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta te tu mjeru ocjenjuju kao jednu od važnih aktivnosti koja će potaknuti korištenje roditeljskog dopusta od strane oba roditelja.

- Na potrebu izrade novog zakona ukazuje nacionalni program reformi za 2019. godinu koji predviđa kao cilj povećanje iznosa limita novčanih naknada za vrijeme korištenje roditeljskog dopusta iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Programom Vlade definirana je potreba da se izravnim i neizravnim mjerama populacijske politike utječe na porast nataliteta s dugoročnim ciljem uravnoteženja dobne strukture i održanja prostorne ravnoteže stanovništva u smjeru povećanja udjela mlađeg stanovništva. I jedan od značajnih ciljeva je upravo poticanje porasta nataliteta uz osiguranje minimalnog i podizanja postojećeg životnog standarda kroz aktivnosti populacijske politike koje u ovom slučaju obuhvaćaju izmjene i povećanje naknade za drugih 6 mjeseci roditeljskog dopusta - rekla je Jeckov i dodala da je u okviru priprema za izradu nacionalne strategije 2030. od Svjetske banke izdana preporuka da je adekvatnija kompenzacija roditeljske naknade, koja bi bila najbliža prethodno ostvarenoj plaći od izuzetne važnosti za stopu nataliteta, kao i za veće uključivanje žena na tržište rada te aktivniju ulogu očeva u odgoju djece.

- Ove izmjene Zakona su jedan korak u pravom smjeru jer utjecaj na demografske promjene je složen i dugotrajan. No iznenadilo me što nisu uzete u obzir sugestije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, po pitanju toga da se osobama koje imaju status poljoprivrednika omogući korištenje onih prava koja su omogućena zaposlenim odnosno samozaposlenim roditeljima – zaključila je Dragana Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više