Novosti

Kratko & jasno

Marina Novaković Matanić: Zamrzavanje kasni

Kao udruga tražili smo zamrzavanje određenih proizvoda još u travnju, kad smo vidjeli da cijene jako rastu i da to potrošači teško podnose. S ovim mjerama dosta kasnimo jer sam nedavno imala priliku vidjeti cijene u Mađarskoj i Sloveniji, kaže predsjednica Udruge za zaštitu prava potrošača Korana iz Karlovca

Large marina novakovic matanic kristina stedul fabac

(foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

U momentu dok razgovaramo Vlada najavljuje mjere za neke energente, prije svega struju i plin. Što je s cijenama ostalih energenata kao što su peleti, drvo i ugljen za ogrjev?

Najavljene Vladine mjere ne uključuju ostale energente. Ne možemo reći da Vlada nije ništa učinila po ovom pitanju, jer je smanjila PDV, ali to nije dalo efekta iz razloga što to na kraju potrošači uopće nisu osjetili. Dapače, cijene su još više podivljale. U kriznim situacijama, a ovo je krizna energetska situacija, Vlada mora spriječiti da određeni trgovci imaju ekstraprofit, jer u nekim trgovinama je 15 kg peleta 50 kuna, a isti proizvod kod drugih stoji 99 kuna. Povratak na mazut i ugljen nije jednostavan, jer iziskuje trošak za koji je pitanje tko bi ga mogao podnijeti, a ni ugljena više nema kao ranije. A i to bi, što se ekologije tiče, bilo deset koraka unazad.

Da li bi Hrvatska trebala zamrznuti cijene nekih osnovnih prehrambenih proizvoda, kako se nagađalo?

Kao udruga tražili smo zamrzavanje određenih proizvoda još u travnju, kad smo vidjeli da cijene jako rastu i da to potrošači teško podnose. S ovim mjerama dosta kasnimo jer sam nedavno imala priliku vidjeti cijene prehrambenih proizvoda u Mađarskoj i Sloveniji. Tamo je kila brašna 3,5 kuna, a kod nas skoro osam, dok je kila šećera pet kuna, a u Mađarskoj litra ulja oko deset kuna. Što ćemo dobiti zamrzavanjem cijene od 20 kuna za jednu litru ulja? To je ionako previsoka cijena.

Kako stimulirati građane da se koriste javnim prijevozom barem u gradovima i mjestima gdje on postoji, kao u Njemačkoj?

Umjesto da stimuliramo korištenje javnog prijevoza, dosta lokalnih jedinica ukida linije jer nisu rentabilne. Nisu samo lokalne jedinice krive za to, nego i mi građani koji smo navikli na određeni komfor. Ne samo da ne koristimo javni prijevoz, nego koristimo auto i za udaljenost do 500 metara. Svakako sam za to da se građane potakne na korištenje javnog prijevoza i da karte budu pristupačne za sve, a to je jedino moguće ako ima dosta putnika i linija. U Karlovcu zbog manjeg broja putnika gradom više ne voze veliki autobusi, nego mali do 20 mjesta, pa se barem s te strane štedi energija, dok se ne uvidi kako javni prijevoz više koristiti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više