Novosti

Politika

Masovna hapšenja Srba u Negoslavcima zbog Ovčare

Najmanje osam mještana Negoslavaca privedeno je na informativne razgovore u srijedu rano ujutro vezano uz počinjene ratne zločine na Ovčari

G7o40eeweaur9wr2si6eqf0ivf2

Ilustracija (foto Goran Ferbezar/PIXSELL)

Najmanje osam mještana Negoslavaca u srijedu rano ujutro privedeno je na policijsko saslušanje ili uhapšeno, objavio je portal Srbi.hr, ističući da se te osobe dovode u vezu s ratnim zločinima koji su se 1991. godine dogodili na širem području Vukovara.

Vijest je agenciji Hina potvrdila glasnogovornica MUP-a Marina Mandić, kazavši da policija provodi završne radnje kriminalističkog istraživanja ratnog zločina na Ovčari kojim je obuhvaćeno više osoba. ‘Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u suradnji s policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom te Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, na području Vukovarsko-srijemske županije provode završne radnje kriminalističkog istraživanje vezano uz počinjenje ratnog zločina iz studenog 1991. godine na Ovčari. Našim postupanjem u ovom trenutku je obuhvaćeno više osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije’, kazala je glasnogovornica Mandić, najavivši više informacija ‘po dovršetku svih radnji’.

Načelnik općine Dušan Jeckov za portal Srbi.hr navodi i da su, prema njegovim saznanjima, svi uhapšeni 1991. godine bili zaposleni u poljoprivrednom kombinatu Vupik, a neki od njih i danas tamo rade.

‘Kao čovek izražavam razočarenje jer je od rata prošlo 30 godina pa se naprosto pitam kada će ovome doći kraj. Zbog činjenice da su svi uhapšeni radili u Vupiku nema sumnje da ih se želi povezati sa događajima na Ovčari. To što je neko tamo radio ili bio mobilisan ne znači da je počinio ratni zločin. Nadam se da će to istraga i potvrditi kada su u pitanju ovi ljudi. Reč je o običnim ljudima koji žive u našem mestu čitave svoje živote, a većina njih je bila ranije pozivana na informativne razgovore i uredno se na njih odazivala. Da su imali potrebu da beže od pravde ne bi odlazili na te razgovore. U interesu je svih nas da se zločini istraže, ali ja bih voleo da se istim intenzitetom kojim se provode istrage za zločine nad pripadnicima većinskog naroda, provode i istrage o zločinima nad pripadnicima srpske zajednice u Vukovaru’, kazao je Jeckov i dodao da se iz pojedinih desničarskih krugova učestalo stavlja anatema na sve mještane ovog sela i nameće im se kolektivna krivica.

Kako neslužbeno doznaje portal Srbi.hr, većina mještana je mirno privedena na razgovor, dok je prilikom hapšenja dvojice Negoslavčana izvršen kompletan pretres kuće, a oni su odvedeni sa lisicama na rukama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više