Novosti

Društvo

U otvorenom društvu poštuju se žrtve, a ne zločinci

Povodom 29 godina od zločina na Ovčari Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija traži od srpske vlade da poštovanjem presuda, potragom za nestalima, obeštećenjem žrtava torture u logorima daju jasne garancije da se zločini poput Ovčare neće ponoviti

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić kleči na Ovčari (foto Dragana Bošnjak)

Povodom 29 godina od zločina počinjenog na Ovčari u Vukovaru, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) podsjeća Vladu Srbije da je poštovanje žrtava preduvjet iskrenog uvažavanja građana hrvatske nacionalnosti u Srbiji.

"Jasan znak da su institucije Srbije zaista otvorene prema hrvatskoj manjini bio bi izraz poštovanja predsednice Vlade, Ane Brnabić, prema žrtvama zločina na Ovčari i pripadnicima hrvatske nacionalnosti koji su devedesetih godina u Srbiji bili žrtve ubistava, prislinih nestanaka, proterivanja i torture. Shodno tome, Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od svih članova Vlade Srbije da poštovanjem sudskih presuda, efikasnom potragom za nestalim građanima Vukovara, priznanjem i obeštećenjem žrtava torture u logorima u Srbiji konačno daju jasne garancije da se zločini poput Ovčare neće ponoviti", stoji u saopćenju poslanom u petak.

Podsjećaju da se ministar Nikola Selaković u četvrtak sastao s ambasadorom Hrvatske u Srbiji, Hijadetom Bišćevićem, kojem je poručio "da su vrata svih institucija Srbije otvorena za predstavnike hrvatske manjine".

"Ova poruka ministra spoljnih poslova i člana predsedništva SNS-a bila bi adekvatna kada u vladajućoj stranci ne bi bio nekadašnji oficir JNA i Vojske Jugoslavije, Veselin Šljivančanin, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno osuđen za ratne zločine na Ovčari. Uz to, zabrinjava činjenica da su Šljivančanina dnevne novine “Kurir” nedavno predstavile kao “oslobodioca Vukovara”. Podsećamo da je Selaković ranije prisustovao skupovima gde su ratni zločinci slavljeni kao heroji, dok je za Vladimira Lazarevića, koji je osuđen za ratne zločine na Kosovu, izjavio da je "uzor mladima"".

Ističu da se u petak navršava 29 godina od zločina na Ovčari, kada je više od 200 hrvatskih vojnika, civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika izvedeno iz vukovarske bolnice, a zatim mučeno i prebijano i naposljetku streljano na poljoprivrednom dobru Ovčara. Za zločin na Ovčari je pred MKSJ, osim Veselina Šljivančanina, osuđen i oficir JNA, Mile Mrkšić, dok je Miroslav Radić oslobođen.

U sudskom postupku pred Višim sudom u Beogradu, optuženi su samo direktni izvršioci, ali ne i komandni kadar JNA. Od ukupno 24 optužena pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Vukovar i dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica" 11 osoba je pravosnažno osuđeno, dok su dva optužena preminula, dvojica dobila status svjedoka suradnika, a devet osoba oslobođeno i obeštećeno s oko 468.000 eura za pravne troškove i oko 327.000 eura na ime odštete.

Ističu da je tokom 87 dana, od avgusta do novembra 1991. godine, Vukovar bio pod opsadom jedinica JNA i pripadnika srpskih paravojnih jedinica. Nakon pada grada, veliki broj hrvatskih vojnika, i civila hrvatske i srpske nacionalnosti, žena, djece i starih, doveden je u logore u Srbiji. "U predmetu Mrkšić i drugi pred MKSJ, presudom je potvrđeno postojanje logora za Hrvate na teritoriji Srbije. Jedina presuda Višeg suda u Beogradu za zločine u logorima u Srbiji izrečena je pripadniku milicije Republike Srpske Krajine (RSK), Marku Crevaru, 2015. godine, zbog mučenja ratnih zarobljenika u Sremskoj Mitrovici"; kaže se u saopćenju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više