Novosti

Kratko & jasno

!Mediengruppe Bitnik: Smišljamo zabavne taktike za borbu protiv opresivnih aspekata podatkovnih sustava

U Filodrammaticu smo donijeli osam izvrsnih radova među kojima je i rad Simona Weckerta koji hakira Google karte. On hoda berlinskim ulicama s 99 pametnih telefona u kolicima. Kako svi dijele lokaciju s Google kartama, to navodi aplikaciju da ih interpretira kao prometnu gužvu. Autima predlaže druge rute, a Weckert ostvaruje utopiju – ulicu bez auta, kažu članovi umjetničkog kolektiva o izložbi "Nestvarni podaci"

Large mini kultura mediengruppe bitnik

Domagoj Smoljo i Carmen Weisskopf (foto Privatna arhiva)

Kustosi ste izložbe "Nestvarni podaci" koja je otvorena u riječkoj Filodrammatici u sklopu interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše", koju od 2006. organizira Drugo more. Ovogodišnje izdanje tematizira naš odnos sa svijetom koji je posredovan automatiziranim procesom prikupljanja i obrade podataka. Kakve intervencije donose odabrani radovi?

Automatizirano prikupljanje podataka sastavni je dio većine tehnologija kojima se svakodnevno služimo. Ta umrežena infrastruktura prikuplja podatke i na temelju poticaja, povratnih informacija i nadzora određuje kako radimo, izračunava cijenu našeg zdravstvenog osiguranja, utječe na naš izbor ruta i restorana. Izložba "Nestvarni podaci" zapravo istražuje kako možemo djelovati na algoritamske režime da bismo povratili dio utjecaja i kontrole. Budući da je praćenje danas ugrađeno u većinu digitalnih platformi, nema uzmaka. Uzmimo za primjer Google karte. Aplikacija je beskorisna, ako ne dijelite svoju lokaciju s njom. Morate joj reći gdje ste da biste dobili smislene informacije. Ali to znači i da Google karte, sa svim informacijama koje prikuplja, stvara i utječe na promet u našim gradovima, na našu interakciju s događajima i mjestima, ali i na političke odluke u gradovima. Radi se dakle o prilično moćnoj aplikaciji koja je razvijena u dalekoj Kaliforniji, izvan participativnog dosega građana. U Filodrammaticu smo donijeli osam izvrsnih radova umjetnika koji su u duhovitoj interakciji sa sustavima podataka.

Među njima je i rad Simona Weckerta koji hakira Google karte. On hoda ulicama Berlina s 99 pametnih telefona u kolicima. Kako svi dijele lokaciju s Google kartama, to navodi aplikaciju da ih interpretira kao prometnu gužvu. Autima predlaže druge rute, a Weckert ostvaruje utopiju – ulicu bez auta. U radu "Unfit Bits" Tega Brain i Surya Mattu "varaju" fitness trackere. Budući da neka zdravstvena osiguranja traže da osiguranici nose trackere, "Unfit Bits" omogućuje da prevarite trackera, tj. izvrsne fitness podatke. Telecommuters Working Group razvio je niz skripti i strategija kako izbjeći softversku kontrolu rada od kuće. Projekt je u vrijeme lockdowna pokrenuo francuski umjetnički kolektiv RYBN.org kao odgovor na agresivne metode kontrole. Imamo i zabavnu 8-bitnu video igru za Nintendo "What Remains" u kojoj igrač sudjeluje u avanturi kroz svijet dezinformacija i lažnih vijesti, a cilj je vratiti stvari pod kontrolu. Igru je razvio Iodine Dynamics, a tu su još i radovi Lauren Lee McCarthy, Marija Santamaríe, Adama Harveya i Jeremyja Baileya. Svi govore o različitim načinima na koji podatkovni sustavi utječu na naše živote. Nadamo se da će izložba potaknuti publiku da drugačije razmišlja o sustavima koji nas okružuju i nađe zabavne načine interakcije s njima.

Već ste imali dvije samostalne izložbe u Rijeci, a ovo vam je prvi put da se pojavljujete i u ulozi kustosa. Otvara li vam ta pozicija neke dodatne mogućnosti za umjetnička istraživanja?

Jako smo uzbuđeni što smo ponovno u Rijeci, u novoj suradnji s Drugim morem! U zadnjih nekoliko godina njihov tim postao nam je važan suradnik – suučesnik – jer itekako utječe na naše razumijevanje digitalnih sustava. Uloga kustosa omogućila nam je da prikupimo neke od najboljih radova koje su umjetnici razvili na temu "nestvarnih" podataka. No to je i uzbudljiva prilika za nas da razmišljamo o ovim konceptima unutar zajednice istomišljenika.

Koji su vam sljedeći projekti?

Nastavit ćemo proizvoditi nestvarne podatke. Nadamo se da ćemo uspjeti skupiti i osmisliti još zabavnih taktika za borbu protiv opresivnih aspekata podatkovnih sustava. Zajedno s Drugim morem i drugim institucijama i umjetnicima pokrećemo novo istraživanje nazvano "Figure It Out!", a posvećeno je praksama i pojavama improviziranja, zaobilaženja nošenja sa zabranama koje razvijaju članovi marginaliziranih, diskriminiranih i ranjivih zajednica. Istraživanje se bavi snalažljivošću ljudi u izbjegavanju štetnih posljedica koje sustavi kontrole imaju na njihove živote i živote njihovih zajednica. To je projekt Kreativne Europe, a sastojat će se od niza aktivnosti diljem juga Europe, u Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Malti i Srbiji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više