Novosti

Kratko & jasno

Slađana Petrović Varagić: Nastojimo da inspirišemo ljude da menjaju svet na bolje

Kroz edukaciju, produkciju i promociju dokumentarnog filma, bavimo se najhitnijim pitanjima našeg vremena: migracije, depopulacija, rodna ravnopravnost, ljudska prava, privatizacija i tranzicija društvenih odnosa, stereotipi i interkulturalnost, kaže izvršna direktorica Interakcije

Do 23. augusta u Čačku, Požegi i Užicu odvija se  Interakcija  – festival posvećen kratkim kreativnim dokumentarcima. No bilo bi nepravedno da kažemo da je Interakcija primarno festival s obzirom na to da je ovo tek druga festivalska godina, a zapravo 18. izdanje. Kako je manifestacija rasla?

Od 2006. do danas se nije puno toga promenilo u našoj misiji, Interakcija je težila da se razvije u međunarodnu platformu koja će doprineti promeni paradigme na polju dokumentarnog filma u Srbiji i inostranstvu, koja će podsticati filmsko stvaralaštvo mladih. Kroz obuku, programe razvoja i edukaciju, podstakli smo produkciju kratkih dokumentarnih filmova. Interakcija vrednuje slobodu kreativnog izražavanja, inovativnost, inkluziju i solidarnost.

Kroz ovu edukaciju, produkciju i promociju dokumentarnog filma, bavimo se najhitnijim pitanjima našeg vremena: migracije, depopulacija, rodna ravnopravnost, ljudska prava, privatizacija i tranzicija društvenih odnosa, stereotipi i interkulturalnost. Kroz obrazovne i participativne programe negujemo multikulturalno okruženje i kritičko mišljenje u lokalnoj zajednici. Naš cilj je osnaživanje građana da aktivnije učestvuju u kulturnom i društvenom životu uz promociju decentralizacije i međunarodne saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

Ciljevi su nam isti – da podignemo svest o filmskoj umetnosti i podstaknemo mlade da se bave filmom ili da ga doživljavaju na pravi način. Godinama smo pratili potrebe, kako stučne tako i lokalne zajednice i tako smo od Kampa, narasli u platformu koja ima šest programa i namenjena je različitim ciljnim grupama. Jedan od programa je i Interakcija: Festival kratkog dokumentarnog filma, koji ove godine organizujemo po drugi put.

Na koje je načine Interakcija doprinijela promjeni paradigme na polju dokumentarnog filma u Srbiji i svijetu?

Danas smo svedoci, da i u Srbiji i regionu, kao i u svetu, dokumentarni film ima živopisan razvoj. Dinamične su promene koje se dešavaju unutar same forme dokumentarnog filma – prelaženje granica dokumentarizma, dodiri sa drugim kategorijama, pojava različitih hibridnih formi i slično. Vidimo koliko je dokumentarni film savremenik sveta i civilizacije, otvoren je za eksperimente, menja se i profiliše, razvija.

Mladi, studenti filmskih akademija, kad započnu svoje studije, u najvećem broju slučajeva, doživljavaju dokumentarni film kao televizijski dokumentarac poput filmova koje su imali priliku da gledaju na National Geographicu i sličnim kanalima. Nema dovoljno svesti o tome da dokumentarna forma nije ta koja sputava kreativnost autora, naprotiv. Nadamo se da smo nekima od njih pomogli da zavole dokumentarni film, da ga shvate i dožive na pravi način, kao jednu savremenu i adaptibilnu formu koja dozvoljava da se kreativno izrazimo, a da vrlo jako i utemeljeno kroz nju progovorimo o važnim temama i fenomenima današnjice.

Ove godine program "U fokusu" posvećen je Mladomiru Puriši Đorđeviću, velikom jugoslavenskom i srpskom redatelju koji je lani preminuo u 99. godini. Na svečanom otvaranju u Čačku prikazali ste tri njegova filma. O kojim filmovima se radi?

Spoj Interakcije i Čačka, s obzirom na to da je glavno festivalsko mesto ove godine grad Čačak, morao je u preseku skupova kao zajedničku determinantu dati samoga Purišu Đorđevića. Pored velikog doprinosa domaćoj i svetskoj kinematografiji svojim dugometražnim igranim filmovima, ostavio je i značajan pečat na polju dokumentarnog filma. Režirao je preko pedeset kratkih dokumentaraca u produkciji Dunav filma i drugih kuća, a neki od njih su prikazivani i nagrađivani na festivalima u Kanu i Veneciji.

Nažalost, te činjenice nisu poznate najširoj publici, a veći deo filmova nije digitalizovan, pa je i naš izbor bio dosta sužen. Prikazali smo tri čarobna filma: "Allegro ma non tropo" iz 1985, koji nas podseća na vreme Jugoslavije i priču o njenoj himni, kao i filmove "Deca" iz 1962. godine i kontrabas iz 1963. Purišini kratki dokumentarci otkrivaju čitav jedan svet koji je pomalo zaboravljen. Naša misija je da podstaknemo zaštitu kulturnog nasleđa, da apelujemo i utičemo na to da se bogato filmsko nasleđe digitalizuje, zaštiti i populariše mlađim generacijama.

Interakcije nema bez obrazovnih i participativnih programa. Tko su vam sve gosti ove godine u tom segmentu?

Do danas Interakcija je u okviru svojih programa ugostila više od 450 učesnika iz oko 60 zemalja. Učesnici Kampa snimili su oko 60 kratkih dokumentarnih filmova i osvojili brojne nagrade na filmskim festivalima širom sveta. Vremenom, Interakcija je rasla i razvijala se. Pokrenuti su brojni edukativni programi namenjeni filmskim profesionalcima, kao i svima koji nastoje da unaprede znanje i veštine iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Pored mladih filmskih stvaralaca, Interakcija je postala i mesto okupljanja brojnih međunarodnih eksperata iz oblasti dokumentarnog filma, vizuelnih umetnika, a od ove godine i tinejdžera iz zemalja Zapadnog Balkana.

Ovogodišnja Interakcija, u okviru šest različitih programa, ugošćava više od 60 učesnika iz 22 zemlje – Argentine, Brazila, Finske, Francuske, Francuske Polinezije, Holandije, Indije, Italije, Izraela, Kazahstana, Kine, Kolumbije, Malte, Nemačke, Švajcarske, Španije, kao i Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. U narednih sedam dana sa učesnicima će raditi 30 eksperata – vrhunskih filmskih profesionalaca iz Austrije, Holandije, Finske, Izraela, Novog Zelanda, Rusije, kao i iz Srbije i zemalja regiona. Biće snimljena tri kratka dokumentarca, održano više od 50 sati predavanja, panel diskusija i programa namenjenih povezivanju učesnika, kao i otkrivanju novih pogleda na dokumentarni film.

Tokom sedam večeri biće prikazana 23 pažljivo odabrana filma, koji originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma. Interakcija, sve ove godine, nastoji da doprinese kulturnom razvoju, decentralizaciji kulture i podsticanju savremene umetničke produkcije. Koristeći moć dokumentarnog filma Interakcija nastoji da inspiriše ljude da menjaju svet na bolje. Ovogodišnja Interakcija se realizuje u okviru programa "Prestonice kulture Srbije 2023 – Čačanska rodna", uz podršku Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Western Balkan Fonda, kao i drugih partnera.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više