Novosti

Kultura

U Daruvaru deveti Fra Ma Fu festival

Od 5. do 7. listopada u Daruvaru će se održati deveti Fra Ma Fu - festival reportaže i reportera posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu

Large fra

Od 5. do 7. listopada u Daruvaru se održava 9. Fra Ma Fu festival – festival reportaže i reportera. Festival je posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijeg hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Na otvaranju Festivala, u četvrtak 5. listopada u Češkoj galeriji bit će dodijeljene nagrade za najbolje reportaže objavljene u novinama i na portalima u 2022. godini. Žiri je radio u sastavu Olga Vujović, Hrvoje Ivančić, Branka Primorac, Hrvoje Zovko i Strahimir Primorac. Nakon te svečanosti u istom prostoru bit će otvorena izložba fotografija „Priče sa naslovne strane“ Tonya Hnojčika (1951. – 2018.) objavljivanih na naslovnim stranicama tjednika na čekom jeziku Jednota.

Prvi festivalski dan završit će tribinom „Od reportaže do filmskog scenarija“ u Pučkoj knjižnici i čitaonici na kojoj će novinar i književnik Ante Tomić govoriti o svojom novinarskim počecima, reporterskim iskustvima, kolumnama, romanima i radu na filmski scenarijima. U Zavičajnim muzeju Daruvar priređene su dvije izložbe, dokumentarno-biografska „Vojo Šiljak - taxi za Bjelovar“ i retrospektiva karikatura Nika Titanika „Kronika hrvatske gluposti“ s promocijom njegovog stripa "1573“. Izložba „Taksi za Bjelovar“ posjetiteljima donosi ostavštinu legendarnog radijskog i televizijskog novinara, voditelja, urednika i publiciste Voje Šiljka koju je darovao bjelovarskom Gradskom muzeju.

Iste večeri bit će predstavljena dvojezična (hrvatski/engleski) zbirka haiku pjesama „Samuraji šanka“, novinara i pisca Marijana Grakalića. Knjižica je, kako autor navodi, napisana iz plemenite potrebe da se zabilježe duhovne dimenzije i druga iskustva vitezova čaše, odnosno samuraja šanka u Srednjoj Europi i Panoniji.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više